Adaptirani mliječni pripravak i hranjenje na bočicu

Kao što smo već puno puta napomenuli, dojenje je najbolja opcija za vaše dijete. Kroz majčino mlijeko dobiva sve hranjive tvari koje su mu potrebne za pravilan rast i razvoj. No što ako ne želite ili ne možete dojiti? U tom slučaju, alternativa je adaptirani mliječni pripravak, odnosno mliječna formula. S obzirom na starost vaše bebe izabrat ćete formulu koja odgovara – Pre za tek rođene bebe i onda 1,2,3 ili HA, tj hipoalergeni mliječni pripravak za sve osjetljive bebe. Na tržištu danas postoji veliki broj različitih formula za djecu i svaka od njih je prošla dugogodišnja istraživanja i testiranja kako bi se svakom djetetu ponudilo zamjensko mlijeko kroz koje će dobiti sve potrebne sastojke za pravilan rast i razvoj.

Pri odabiru hrane možete se posavjetovati s vašim pedijatrom ili patronažnom sestrom. Za početak ćete izabrati hranu s oznakom PRE ili 1 koja je idealna za hranjenje od rođenja i tijekom prve godine života. Na početku je hrana nešto punija i sadrži više energije, tj kalorija zbog većeg sadržaja masti, proteina i ugljikohidrata. Kada dijete prođe 6. mjesec možete se prebaciti na broj 2 (na uputstvima svake hrane vam piše do koje dobi je koja hrana i toga se držite). Broj 2 ćete uvoditi kada i dohranu kao obavezni mliječni dodatak koje dijete mora uzimati barem do prvog rođendana. Nakon otprilike 10 mjeseci, možete učiniti prelazak na hranu broj 3. Kako bi znali je li vaše dijete spremno na prelazak, pratite ove male signale:

  • Ako pije više od 240 ml po obroku
  • Ako nakon obroka i dalje traži još
  • Ako je dijete ubrzo nakon hranjenja i dalje gladno
  • Ako se noću često budi i traži bočicu

Ako su svi ti uvjeti zadovoljeni ili samo neki od njih, vaše dijete je spremno prijeći na mliječni pripravak adekvatniji njegovoj dobi. Osim toga, morate pripaziti i na probavu. Probava djeteta koje je dojeno i onoga koje je na mliječnoj formuli nije ista. Ako prelazite s dojenja na bočicu, boja stolice, konzistencija i učestalost se mogu promijeniti. Nije ništa za zabrinuti se, no pratite kako ne bi došlo do  zatvora. Ako stolica postane jako tvrda ili dijete dobije proljev, pogotovo ako u stolici pronađete tragove krvi ili sluzi – obavezno kontaktirajte vašeg pedijatra.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!