Alergija na kikiriki kod djece

Kikiriki

Ako je vašoj bebi već dijagnosticirana alergija, na npr neku određenu namirnicu ili joj je dijagnosticirana kronična upala kože poznatija ako ekcem ili ako pak postoji povijest alergija u vašoj užoj obitelji, vaše dijete ima veći rizik postati alergično na kikiriki. Kikiriki je namirnica koja slovi kao vrlo alergena i prvi uvođenju te namirnice u dohranu treba biti vrlo oprezan. Osim samog kikirikija, treba pripaziti i na namirnice koje sadrže kikiriki, kao što je npr. smoki, grickalica koju djeca obožavaju.

Ako vašoj bebi nije dijagnosticirana nikakva alergija i nema povijesti alergija u najužoj obitelji, pokušajte joj dati kikiriki ili hranu koja sadrži kikiriki nakon što dijete napuni šest mjeseci. Ali imajte na umu da je kikiriki vrlo mala namirnica i kako ne bi došlo do gušenja, smrvite ga ili jako usitnite.
Obratite pažnju kada prvi put budete djetetu davali kikiriki i pratite moguće alergijske reakcije. Ako sumnjate na alergijsku reakciju, domah kontaktirajte liječnika.

Kako ću znati je li mi dijete alergično?

Ako primijetite reakciju na bilo koju namirnicu koju je beba pojela, odvedite je vašem pedijatru ili na hitnu ako smatrate da je potrebno i doktori će dijagnosticirati problem i savjetovati vas kako pratiti znakove alergije, kako se ponašati u tom slučaju i kako pomoći djetetu. Također će vam reći radi li se o alergiji ili intoleranciji. Razliku između ta dva naočigled slična pojma, pročitajte u našem članku – Uvod u alergije kod beba.  Ako doktor vašoj bebi dijagnosticira alergija ili intolerancija, trebat će vremena da se upoznate s tim pojmovima i da naučite koju hranu vaše dijete smije jesti, a koju ne. Sve do tada, obavezno čitajte sve što piše na deklaraciji jer po Zakonu o zaštiti potrošača, svaki proizvod koji se na području Republike Hrvatske nude potrošačima moraju na ambalaži, privjesnici, naljepnici ili na samom proizvodu sadržavati najmanje:

  • osnovna obilježja proizvoda u mjeri koja je potrebna da bi potrošač donio odluku o kupnji kao što su naziv proizvoda, tip i model proizvoda, naziv pod kojim se proizvod prodaje, sastav proizvoda, svojstva i tehnička obilježja proizvoda
  • naziv i sjedište proizvođača ili uvoznika koji ima sjedište na području Europske unije.

Uloga majčinog mlijeka u prevenciji alergija

Stručnjaci se slažu da spojevi koji se nalaze u majčinom mlijeku prirodno jačaju imunološki sustav bebe, štiteći je tako i od alergija. U te spojeve spadaju prebiotici (neprobavljivi oligosaharidi), nukleotidi i druge funkcionalne skupine. Dakle, dojenje ili davanje majčinog mlijeka na bočicu tijekom najmanje 6 mjeseci, može spriječiti alergije i ojačati djetetov imunološki sustav.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!