Alergija na mlijeko kod djece

Mlijeko

Jedna od najčešćih alergija kod djece je alergija na mlijeko. Roditelji često mogu biti zbunjeni jer osim alergije na mlijeko, često su djeca sve češće intolerantna na mlijeko. Alergija je ozbiljnija dijagnoza od intolerancije, ali neki simptomi su vrlo slični pa je teško postaviti pravu dijagnozu. Alergija na mlijeko podrazumijeva reakciju imunološkog sustava na jedan ili više proteina prisutnih u mlijeku, dok intolerancija nema veze s imunološkim sustavom. Do intolerancije dolazi zato što se tijelo ne može izboriti s određenim tvarima iz mlijeka. Čest primjer je intolerancija na laktozu, kada tijelo nekih ljudi ne proizvodi dovoljnu količinu enzima laktaze, koji dijeli laktozu na dva jednostavna šećera radi lakšeg probavljanja. Neprobavljena laktoza uzrokuje neugodne simptome, kao što su proljev, nadutost i plinove.

Je li moja beba alergična na mlijeko i koji su simptomi? 
Ako vaša beba ima alergiju na mlijeko, reagirat će na najčešće kravlje mlijeko, mliječnu formulu koja sadrži kravlje mlijeko i ponekad, ali vrlo rijetko, na vaše mlijeko ako ste nedavno prije dojenja pili ili jeli mliječne proizvode. Alergije na mlijeko kod beba uključuju trbušne grčeve, povraćanje, proljev, osip, ekcem i otežano disanje. Pojedinačni simptomi mogu se odnositi samo na probleme s probavom, ali ako primijetite da beba ima više spomenutih simptoma – primjerice, probleme s trbuhom, kao što je povraćanje, i osip obavezno se javite svom liječniku ili pedijatru.

Često bebe koje su alergične na kravlje mlijeko, budu alergične i na kozje mlijeko, kao i na druge vrste mlijeka jer sva sadrže slične proteine. Kako bi se saznalo je li dijete alergično, doktori će najvjerojatnije zatražiti kombinaciju testova i prehrane koja se sastoji od eliminiranja i uvođenja određene namirnice.

Hranjenje beba koje imaju alergiju na mlijeko
Ako želite testirati ima li beba alergiju na kravlje mlijeko isključite kravlje mlijeko iz bebine prehrane. Također, neka vam u naviku prijeđe čitanje deklaracije na proizvodima, kako biste vidjeli što proizvod sadrži i imali u sebi kravlje mlijeko pa čak i u tragovima. Zakonu o zaštiti potrošača obvezuje da svaki proizvod koji se na području Republike Hrvatske nude potrošačima moraju na ambalaži, privjesnici, naljepnici ili na samom proizvodu sadržavati najmanje osnovna obilježja proizvoda u mjeri koja je potrebna da bi potrošač donio odluku o kupnji kao što su naziv proizvoda, tip i model proizvoda, naziv pod kojim se proizvod prodaje, sastav proizvoda, svojstva i tehnička obilježja proizvoda.

Rijetko dolazi do reakcije na proteine ​​iz mlijeka u slučaju kad majka prije dojenja pojede neki mliječni proizvod, pa se proteini nađu u majčinom mlijeku. Ako je vašoj bebi dijagnosticirana baš alergija na proteine ​​iz kravljeg mlijeka, a dojite, vjerojatno će vam liječnik odrediti promjenu prehrane kako preko vašeg mlijeka ne bi došlo do alergijske reakcije kod djeteta.

Mliječna formula za bebe s alergijom
Ako ne dojite, nego hranite bebu adaptiranom mliječnom formulom, a bebi je dijagnosticirana alergija na proteine ​​iz kravljeg mlijeka, moguće je da će vam doktor preporučiti specijalnu hidroliziranu formulu za bebe s alergijom na mlijeko. Protein koji se nalazi u ovakvim formulama je podijeljen na sitnije dijelove, tako da ga imunološki sustav bebe ne prepoznaje kao alergen, a ne utječe na nutritivnu vrijednost formule. Mliječne formule na bazi soje ne preporučuju se prije 6. mjeseca života bebe, jer bebe koje imaju reakciju na kravlje mlijeko često imaju reakcije i na formulu na bazi sojinog mlijeka.

Koliko su česte alergije na mlijeko kod djece? 
Samo oko 2-8% beba mlađih od godinu dana ima alergiju na kravlje mlijeko. Do treće godine, kod većine djece, će nestati alergija na kravlje mlijeko, ali kod neke djece može trajati i do osme godine. Ponekad može čak i trajati u odrasloj dobi, posebno ako je netko od uže obitelji alergičan na mlijeko. Mnogi pedijatri i gastroenterolozi ne preporučuju uvođenje kravljeg mlijeka prije prve godine jer je do tada dojenje ipak najbolji odabir što se tiče mlijeka, ako majka ne može ili ne želi dojiti,  adaptirani mliječni pripravak prihvatljivija je i bolja opcija za dijete barem do prve godine.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!