Bebe i rast zubića

Bebi rastu zubi

Po rođenju vašeg djeteta, prvo se susretnete s grčevima koji su vrlo naporni za vas i za vaše dijete. Beba plače, neutješna je, ne može se smiriti ponekad i satima i onda oko trećeg mjeseca to sve lagano prolazi. Sretni ste jer je vaše dijete sada konačno sretno i veselo, no onda uskoro slijedi nicanje zubića. Za razliku od grčeva koji stvaraju probleme gotovo svim bebama, ima djece koja nicanje zubića i ne pokazuju kao da ih smeta. Osim što pojačano sline i guraju sve što im se nađe pri ruci u usta, vrlo dobro se neke bebe nose s tom novom situacijom.

Nicanje zubića najčešće kreće oko šestog mjeseca djetetovog života, no nekim bebama izađe prvi zubić i s tri mjeseca. Svaka beba je drugačija i tempo rasta zubića neće biti isti niti jednoj bebi. Ako primijetite da vašoj bebi do prve godine nije izašao niti jedan zubić – obratite se svom liječniku.

Zubi kada rastu pritišću desne i to bebama stvara nelagodu. Razdražljive su, ponekad mogu razviti i povišenu temperaturu i jednostavno ne znaju kako si pomoći. Izbijanje prednjih zubića nešto je brže i manje bolno, no izbijanje kutnjaka gotovo svim bebama stvara probleme jer su to najveći zubi u usnoj šupljini.

Kako prepoznati da bebi rastu zubi:

  • Dijete je razdražljivo i traži dodatnu pažnju
  • Češće se budi po noći nego inače
  • Desne su otečene i crvene
  • Temperatura je blago povišena, najčešće ne prelazi 39
  • Guranje u usta svega što im dođe pod ruku
  • Pojačano slinjenje
  • Beba odbija hranu i nema apetita 

Bebi možete pomoći kupnjom raznih gelova u ljekarnama koji će ohladiti desne i pomoći da nicanje prođe što bezbolnije. Također, ako je dijete u fazi dohrane, možete mu dati i neko hladno, a tvrđe voće da grize. Osim toga postoje razne igračke koje vaša beba može gristi, a danas su napravljene od raznih organskih materijala i ne morate se bojati da vaše dijete gura u usta nešto što ne bi trebalo. Uvijek neka bude hidrirano, no ako vidite da djetetu zaista ništa ne pomaže, konzultirajte se s vašim liječnikom ili dječjim stomatologom koji vas može uputiti da djetetu date malu dozu paracetamola ili ibuprofena kako bi mu olakšali bolno nicanje zubića.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!