Bebe rođene prije vremena – posebna njega i dojenje

Majka drži bebu

Na gotovo svim pregledima ginekolog po raznim mjerenjima i datumu posljednje menstruacije određuje kada bi trebao biti vaš termin poroda. To se s vremenom kroz preglede može promijeniti, no nikada ne možete biti sigurni da će to biti baš taj datum. Ako se bebe rode prije 37. tjedna, smatraju se prijevremeno rođenima. Kao i drugim bebama, potrebna im je njega, ali nešto posebnija. Mnoge prije vremena rođene bebe najčešće moraju ostati u inkubatoru kako bi se njihov ponajprije dišni sustav razvio, a onda i ostatak tijela i kako bi mogle normalno funkcionirati po izlasku iz inkubatora.

To što se dijete rodilo prije vremena, ne znači da će se i vaše drugo ili treće dijete također roditi ranije – postoji puno faktora koji na to utječu. Jedni od najčešćih razloga zašto dolazi do prijevremenog poroda su prvenstveno stres, zatim intrauterina infekcija, te povećano širenje maternice. Ako prilikom boravka u bolnici nećete moći držati vaše dijete u naručju, važno je da budete u blizini i da ostvarujete kontakt. Vaša beba će prepoznati vaš miris, vaš glas i tako ćete stvarati bliskost. Ako osjetite nalet emocija i ako vas preplave osjećaji, budite što više uz svoje dijete i samo mislite na to kako ćete uskoro, zajedno biti u svom domu i držati vaše dijete u naručju.

Bebe koje su rođene prije vremena će kroz prve dane, tjedne i mjesece, ovisno o tome koliko su ranije rođene, pratiti drugačiji razvoj nego djeca rođena u terminu, no to ne znači da se vaše dijete neće razvijati normalno i to najčešće ne utječe na daljnji razvoj bebe. Uz vašu smirenost, hrabrost i puno ljubavi i vaša prijevremeno rođena beba će se početi normalno razvijati.

Dojenje je trenutak kada se beba i majka najviše zbližavaju i kada beba kroz mlijeko dobiva sve hranjive sastojke koje su joj potrebne za razvoj. Ako nećete biti u mogućnosti dojiti svoje dijete, izdajajte se što češće kako bi se djetetu kroz vaše mlijeko ojačao imunološki sustav. Budite uz svoje dijete i ako se ne možete fizički dotaknuti, no blizina će čak i potaknuti laktaciju. Postoje razne metode izdajanja, od ručnog do raznih izdajalica, što električnih što ručnih. Pronađite najbolju metodu za vas i opskrbite vaše dijete hranjivim sastojcima koji će mu pomoći u daljnjem razvitku i razvoju.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!