Bjelančevine u majčinom mlijeku

Bjelančevine u majčinom mlijeku najčešće nalazimo u koncentracijama od 0,9 – 1,2g na 100 ml i čine 10 – 12% ukupne suhe tvari u majčinom mlijeku. Postoje dvije osnovne grupe a to su:

  • bjelančevine kazeina
  • bjelančevine sirutke

Bjelančevine kazeina su složenije strukture i teže probavljivi od bjelančevina sirutke koji su jednostavniji i lakše probavljivi. Omjer bjelančevina sirutke i bjelančevina kazeina je promjenjiv i kreće se od 90:10 u korist bjelančevina sirutke u kolostrumu, koji se izlučuje odmah nakon rođenja do približno 50:50 u zrelom majčinom mlijeku. Bjelančevine ili proteini najčešće imaju ulogu kao građevni elementi struktura organizma, ali imaju i razne specifične uloge kao transportni mediji prije svega kisika, određenih minerala i lijekova. Potrebne su za sintezu hormona, genetskog materijala. Kontrakcije mišića također su uvjetovane bjelančevinama, bitne su za održavanje ravnoteže tekućina i obrambene sposobnosti organizma, kao i u zaustavljanju krvarenja. Jednako kao i ugljikohidrati sastavljeni su od manjih jedinica nazvanih aminokiseline. Pojedine aminokiseline organizam ne može sam sintetizirati i njih nazivamo esencijalne aminokiseline i moramo ih u dovoljnoj količini unijeti prehranom.

Dnevna potrebe za bjelančevinama kreću se od 1,3 g po kilogramu tjelesne težine dnevno u
prvih nekoliko mjeseci do 0,9 – 1 gram po kilogramu tjelesne težine nakon 6 mjeseci i kasnije
nakon godinu dana djetetova života. Naročito je važno naglasiti razliku u sadržaju proteina kravljeg mlijeka koja je trostruko veća od količine proteina u majčinom mlijeku i one koja je potrebna dojenčadi i naročito maloj djeci od prve do treće godine života.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!