Bjelančevine u majčinom mlijeku

Majka doji bebu

Bjelančevine u majčinom mlijeku najčešće nalazimo u koncentracijama od 0,9-1,2g na 100 ml i čine 10-12% ukupne suhe tvari u majčinom mlijeku.

Postoje dvije osnovne grupe a to su:

  • bjelančevine sirutke
  • bjelančevine kazeina

Bjelančevine kazeina su složenije strukture i teže probavljive od bjelančevina sirutke koje su jednostavnije i lakše probavljive. Omjer bjelančevina sirutke  i bjelančevina kazeina je promjenjiv i kreće se od 90:10 u kolostrumu, koji se izlučuje odmah nakon rođenja, do približno 50:50 u zrelom majčinom mlijeku.

Dnevna potrebe za bjelančevinama kreću se od 1,3 g po kilogramu tjelesne težine dnevno u prvih nekoliko mjeseci do 0,9 – 1 gram po kilogramu tjelesne težine nakon 6 mjeseci i kasnije nakon godinu dana djetetova života.

Naročito je važno naglasiti razliku u sadržaju proteina kravljeg mlijeka koja je trostruko veća od količine proteina u majčinom mlijeku i one koja je potrebna dojenčadi i naročito maloj djeci od prve do treće godine života.

Bjelančevine ili proteini najčešće imaju ulogu kao građevni elementi struktura organizma, ali imaju i razne specifične uloge kao transportni mediji prije sveg kisika, određenih minerala i lijekova. Potrebne su za sintezu hormona genetskog materijala. Kontrakcije mišića također su uvjetovane bjelančevinama, bitne su za održavanje ravnoteže tekućina i obrambene sposobnosti organizma, kao i u zaustavljanju krvarenja.

Jednako kao i ugljikohidrati sastavljeni su od manjih jedinica nazvanih aminokiseline. Pojedine aminokiseline organizam ne može sam sintetizirati i njih nazivamo esencijalne aminokiseline i moramo ih u dovoljnoj količini unijeti prehranom.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!