Celijakija kod djece: Prepoznavanje i važnost posjeta liječniku

Celijakija kod djece - gluten free
Celijakija je kronična autoimuna bolest koja zahvaća probavni sustav, izazvana reakcijom na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Kod djece, celijakija može predstavljati posebne izazove zbog utjecaja na rast i razvoj. Prepoznavanje simptoma i pravovremeni posjet liječniku ključni su koraci u upravljanju ovom stanjem.

Simptomi celijakije kod djece:

  • Probavni problemi: Djeca s celijakijom često pokazuju simptome kao što su proljev, zatvor, bolovi u trbuhu i nadutost.
  • Gubitak težine: Celijakija može ometati apsorpciju hranjivih tvari, što dovodi do gubitka težine i poteškoća u dobivanju potrebne tjelesne mase.
  • Izmijenjena stolica: Stolica djece s celijakijom može biti blijeda, intenzivnog mirisa i masna, što ukazuje na lošu apsorpciju masti.
  • Problemi s rastom: Uz nedostatak adekvatne prehrane, djeca s celijakijom mogu iskusiti značajan zaostatak u rastu.
  • Iznenadne promjene u ponašanju: Umor, razdražljivost i promjene u ponašanju također mogu biti znakovi celijakije kod djece.

Kada posjetiti liječnika?

Ako primijetite bilo koji od navedenih simptoma kod svog djeteta, važno je odmah konzultirati se s pedijatrom. Liječnik će provesti niz testova kako bi potvrdio ili isključio dijagnozu celijakije. Ovi testovi uključuju krvne pretrage koje mjere prisutnost specifičnih antitijela povezanih s celijakijom.

Važnost pravovremenog liječenja:

Pravovremena dijagnoza i upravljanje celijakijom su ključni za osiguranje zdravog rasta i razvoja djeteta. Liječenje uključuje potpuno izbjegavanje glutena u prehrani. Bez odgovarajuće terapije, celijakija može izazvati ozbiljne komplikacije poput oštećenja crijevne sluznice, osteoporoze, anemije i drugih zdravstvenih problema.

Celijakija - ispravna prehrana

Savjeti za roditelje:

  • Roditelji djece s celijakijom trebali bi se educirati o hrani koja sadrži gluten i naučiti kako izmijeniti prehranu i kako do sada korištene namirnice zamijeniti s onima bez glutena.
  • Važno je pružiti emocionalnu podršku djetetu koje se suočava s ograničenjima u prehrani. Razgovarajte o promjenama u prehrambenim navikama i potičite pozitivan odnos prema bezglutenskom načinu života.
  • Redovite medicinske provjere pomažu u praćenju napretka djeteta i prilagodbi prehrane prema potrebi.

Celijakija kod djece zahtijeva pažljivo upravljanje kako bi se osiguralo zdravlje i dobrobit djeteta. Rano prepoznavanje simptoma i suradnja s liječničkim timom ključni su koraci prema dugoročnom uspjehu u upravljanju ovim stanjem.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!