Cijepiti dijete protiv gripe ili ne?

Cijepljenje protiv gripe

Prije svega, prvo da pojasnimo što je gripa i koji su joj najčešći simptomi. Gripa je akutna infekcija dišnog sustava, uzrokovana virusom gripe. Za raziliku od prehlade ili neke druge infekcije dišnih puteva, gripa nastupa naglo i simptomi se pojavljuju već 1-4 dana nakon doticaja sa zaraženom osobom. Najčešči simptomi gripe su: visoka temperatura, glavobolja, malaksalost, bol u mišićima, mučnina i povraćanje.

Zašto bi moje dijete trebalo dobiti cjepivo protiv gripe?

  • Smanjuje rizik od obolijevanja od gripe i hospitalizacije djece
  • Dokazano je da djeci može spasiti život
  • Može učiniti bolest lakšom kod ljudi koji su se cijepili, ali su ipak oboljeli od gripe
  • Smanjuje rizik od bolesti, što može spriječiti vaše dijete da izostane iz škole ili vrtića, a vi da ne morate izostati s posla
  • Smanjuje visok rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija gripe, osobito ako je vaše dijete mlađe od 5 godina ili bilo koje dobi s određenim kroničnim stanjima
  • Pomaže u sprječavanju širenja gripe na obitelj i prijatelje, uključujući bebe mlađe od 6 mjeseci koje su premlade za cjepivo protiv gripe

Kada moje dijete treba dobiti cjepivo protiv gripe?

Liječnici preporučuju da vaše dijete primi cjepivo protiv gripe svake godine u jesen, počevši od navršenih 6 mjeseci, piše CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Centar za kontrolu i prevenciju bolesti). Neka djeca u dobi od 6 mjeseci do 8 godina mogu trebati 2 doze za najbolju zaštitu.

CDC preporučuje cjepivo protiv gripe do kraja listopada, prije nego što se gripa počne širiti u vašoj zajednici. Međutim, kasnije cijepljenje može biti korisno i cijepljenje treba nastaviti nuditi tijekom sezone gripe, čak i do siječnja ili kasnije.
Djeca od 6 mjeseci do 8 godina koja se prvi put cijepe protiv gripe i ona koja su prethodno primila samo jednu dozu cjepiva protiv gripe, trebaju dobiti dvije doze cjepiva. Prvu dozu treba primijeniti čim cjepivo postane dostupno.

Ako je vaše dijete prethodno primilo dvije doze cjepiva protiv gripe (u bilo kojem trenutku), potrebna mu je samo jedna doza cjepiva protiv gripe ove sezone.
CDC preporučuje godišnje cjepivo protiv gripe za sve u dobi od šest mjeseci i starije.

Trebaju li se trudnice cijepiti protiv gripe?

Da. Promjene u vašim imunološkim, srčanim i plućnim funkcijama tijekom trudnoće povećavaju vjerojatnost da ćete se ozbiljno razboljeti od gripe. CDC preporučuje da se trudnice godišnje cijepe protiv sezonske gripe do kraja listopada, ako je moguće, kako bi se osigurala najbolja zaštita od gripe. Možete se cijepiti tijekom bilo kojeg tromjesečja trudnoće. Cijepljenje također može pomoći u zaštiti vašeg djeteta od gripe nakon rođenja. (Mama prenosi antitijela na bebu u razvoju tijekom trudnoće.)

I za kraj, cjepiva protiv gripe vrlo su sigurna i imaju dobru sigurnosnu evidenciju. Cjepiva, kao i svaki drugi lijek, mogu imati nuspojave. Kada se pojave, nuspojave cjepiva protiv gripe općenito su blage i nestaju same od sebe unutar nekoliko dana.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!