Cijepljenje – kada i zašto?

Doktor za računalom

Pri samom rođenju bebin imunološki sustav se teško bori protiv bolesti, infekcija, bakterija i virusa no on s vremenom jača. Kroz majčino mlijeko, osim svih hranjivih sastojaka za rast i razvoj beba dobiva i  dozu pojačavanja imuniteta. No osim toga, cijepljenje djece je poželjno kako bi njihov imunološki sustav skroz ojačao i kako bi se aktivno borio protiv virusa i bakterija i raznih bolesti.

Već smo pisali o obaveznom cijepljenju tijekom prve godine djetetovog života, a pročitati koja su cjepiva obavezna i proučiti točan kalendar cijepljenja možete u našem članku – Redovni pregledi i cijepljenja u prvoj godini djetetova života.

Cijepljenjem se unosi vrlo mala količina oslabljenih mikroorganizama koji uzrokuju neku bolest i to omogućuje imunološkom sustavu da se nauči boriti protiv bolesti. Zahvaljujući cijepljenju, mnoge bolesti su danas rijetke, no vrlo je važno cijepiti dijete kako ne bi došlo do širenja epidemije i razvitka bolesti među necijepljenom djecom.

Beba će prvi puta biti cijepljenja već u rodilištu, no nakon toga slijedi redovito cijepljenje s navršenih dva mjeseca života itd. Sve detalje kada cijepiti i protiv kojih bolesti možete pročitati u već gore spomenutom članku.

Iako su rijetke, postoje i nuspojave cijepljenja koje su najčešće crvenilo na mjestu uboda ili blago povišena temperatura. Pedijatar će vam nakon svakog cijepljenja napomenuti koje su moguće nuspojave i što pratiti. Po svim istraživanjima cjepiva za djecu vrlo su sigurna i vrlo je mala vjerojatnost da će cijepljenje dovesti do neke teže reakcije ili težih komplikacija. Za sve nuspojave koje vam se čine neuobičajene ili pretjerane, odmah kontaktirajte svog liječnika.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!