Djeca i vrijeme pred ekranima

Djeca i vrijeme pred ekranima

U današnje vrijeme, razvijeno vrijeme, kada je tehnologija svakodnevica i kada djeca od samo nekoliko godina barataju tehnologijom bolje nego stariji postavlja se pitanje koliko je zdravo provoditi vrijeme pred ekranom i koje posljedice to ostavlja na dijete.

Koliko vremena vaše dijete provodi gledajući TV ili filmove, igrajući se s pametnim telefonom ili tabletom ili igrajući video igrice? Iako dio vremena ispred ekrana može biti edukativan, lako je pretjerati. Američka akademija pedijatara obeshrabruje korištenje medija kod djece mlađe od 2 godine i preporučuje da se starijoj djeci ograniči vrijeme pred ekranom na najviše jedan ili dva sata dnevno.

Ako vaše dijete previše vremena provodi pred ekranima, to može dovesti do: 

Pretilosti

Što više TV-a i videa vaše dijete gleda, to je veći rizik od prekomjerne težine. Posjedovanje TV-a ili druge elektronike u dječjoj sobi također povećava ovaj rizik. Djeca također mogu razviti apetit za nezdravu hranu koja se promovira u oglasima, kao i prejedati se dok hipnotizirano gledaju ekrane.  

Neredovitog spavanja

Što više vremena provedu gledajući razne ekranu, veća je vjerojatnost da će djeca imati problema s uspavljivanjem ili imati nepravilan raspored spavanja. Gubitak sna može dovesti do umora i pojačane želje za grickalicama.

Problemi u ponašanju

Djeca koji provode više od dva sata dnevno gledajući televiziju, igrajući video igrice ili koristeći računalo, pametni telefon ili tablet imaju veću vjerojatnost da će imati emocionalne, socijalne probleme i probleme s pažnjom. Također, izloženost video igricama povezuje se s povećanom mogućnošću problema s pažnjom kod djece.

Nasilje

Previše izloženosti nasilju putem medija može desenzibilizirati djecu za nasilje. Kao rezultat toga, djeca bi mogla naučiti prihvaćati nasilno ponašanje kao normalan način rješavanja problema.

Manje vremena za igru

Pretjerano vrijeme ispred ekrana ostavlja manje vremena za aktivnu, kreativnu igru. Ukupno vrijeme koje vaše dijete provodi pred ekranom moglo bi biti duže nego što mislite. Počnite to pratiti i razgovarajte s djetetom o važnosti manjeg sjedenja i više kretanja. Također, objasnite pravila vremena ispred ekrana — i posljedice njihovog kršenja.

Djeca pred ekranima

Donosimo vam nekoliko jednostavnih koraka kako smanjiti vrijeme pred ekranima:

Uklonite TV u pozadini

Ako je TV uključen, čak i ako je samo u pozadini, vjerojatno će privući pozornost vašeg djeteta. Ako ne gledate aktivno emisiju, isključite TV.

TV, pametne telefone i tablete držite podalje od spavaće sobe

Djeca koja imaju elektroniku u spavaćoj sobi gledaju više od djece koja je nemaju u spavaćoj sobi. Pratite djetetovo vrijeme ispred ekrana i sadržaj koji posjećuje tako da korištenje televizora i tableta bude u zajedničkom prostoru u kući.

Nemojte dopustiti hranjenje ispred TV ekrana ili tableta 

Dopuštanje vašem djetetu da jede ili gricka ispred elektroničkih uređaja povećava njegovo vrijeme provedeno pred ekranom. Navika također potiče bezumno žvakanje, što može dovesti do pretilosti.

Planirajte što vaše dijete gleda

Umjesto listanja po kanalima, tražite kvalitetne programe. Razmislite o korištenju postavki roditeljskog nadzora na televizoru i računalima, ako je dijete starije da samo može upaliti i koristiti uređaj. Pregledajte videoigre i aplikacije za pametne telefone prije nego što dopustite djetetu da se igra s njima.

Gledajte sa svojim djetetom

Kad god je moguće, gledajte programe zajedno i razgovarajte o onome što vidite. Ako vidite reklamu za brzu hranu, objasnite da to što je na TV-u ne znači da je dobra za vas.

Može biti teško početi ograničavati djetetovo vrijeme pred ekranom. Međutim, vrijedno je truda. Stvaranjem novih kućnih pravila i postupnim malim promjenama u rutini vašeg djeteta, možete smanjiti vrijeme provedeno pred ekranom i njegove potencijalne učinke.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!