Dojenačka mlijeka i hrana za malu djecu

Beba leži na krevetu

Majčino mlijeko je najbolja hrana za dojenčad. No ako iz bilo kojeg razloga nije moguća prehrana majčinim mlijekom, razvijeni su kroz intezivan dugogodišnji znanstveni rad, pripravci koji zadovoljavaju prehrambene potrebe dojenčeta u potpunosti do 6 mjeseci starosti ili nadopunjavaju prehranu dojenčeta od 6 mjeseci starosti do navršene prve godine, a i kasnije kod malog djeteta do navršene treće godine života.

Dojenačko razdoblje i razdoblje do treće godine života su razvojno najzahtjevniji period života pa je i velika pažnja posvećena razvoju pripravaka koji će zadovoljiti specifične prehrambene potrebe svakog djeteta. Potrebe za hranjivim tvarima u tom razdoblju su zbog intezivnog rasta i razvoja značajno povećane. One su čak pet puta veće ako uzmemo u obzir tjelesnu težinu u tom i  kasnijim razdobljima.

Istodobno probavni sustav dojenčadi i male djece je fizičkom površinom, koja može preuzeti pojedenu hranu, čak šest puta manji nego u kasnijim životnim razdobljima. Uz to brojni djelovi probavnog sustava još su funkcionalno nezreli što predstavlja dodatnu prepreku osiguranju odgovarajuće količine hranjivih tvari za zdrav i uravnotežen razvoj.

Razvoj dojenačke hrane je počeo krajem 19. stoljeća, nastavio se kroz čitavo 20. stoljeće, a naročito veliki iskoraci su napravljeni u 21. stoljeću. Istraživanja su prije svega usmjerena na sastav majčinog mlijeka i nastojanja da se sastojci početne i prijelazne dojenačke hrane što više, po svojim učincima, približe majčinom mlijeku.

Važno je napomenuti da početna i prijelazna dojenačka mlijeka nisu samo mješavine sastojaka, što se može pronaći kod proizvođača bez velikih istraživačkih centara. Za odgovarajući proizvod potreban je dugogodišnji proces testiranja i uravnoteživanja sastojaka za vrijeme kojeg se, otprilike svakih pet godina, dođe do novog poboljšanja. Za kvalitetan proizvod potrebna je  kombinacija najboljih sastojaka i prije svega njihova ravnoteža i prilagođenost potrebama dojenčeta i malog djeteta.

Uobičajena osnova za dojenačku hranu je kravlje mlijeko iako se u nekim specifičnim slučajevima može pronaći i kozje mlijeko ili sojino mlijeko. Najveće prilagodbe su značajno smanjenje količine bjelančevina i prilagodba sastava masnoća. Nakon toga se prema najnovijim istraživanjima dodaju bioaktivne tvari u precizno uravnoteženim količinama.

Važno je naglasiti da su učinci početne i prijelazne dojenačke hrane, kao i hrane za malu djecu, vidljivi samo na duži vremenski period jer je koncentracija bioaktivnih sastojak vrlo malena i ne vidi se odmah. Važno je da kod izbora hrane koje ćete ponuditi vašem djetetu, posebno treba obratiti pažnju na istraživačke refernce i na proizvođača jer je za kvalitetan proizvod nije potrebno samo pomješati sastojke već treba proći čitav dugogodišnji postupak ispitivanja i istraživanja.       

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!