Dojenje za mame početnice

Dojenje

Dojenje se smatra jednom od najprirodnijih stvari na svijetu, no kako bi se usavršilo treba vremena i strpljenja. Na početku će vaše novorođenče trebati samo malo mlijeka, odnosno kolostruma dnevno jer mu je trbuščić vrlo malen i ne treba im puno da se osjećaju sitima. Jeste li znali da se hormoni u mlijeku mijenjaju navečer i pomažu bebi da lakše zaspe?

Dojenje za mame početnice

Dojenje je bez sumnje najbolja hrana za vaše tek rođeno dijete, vrlo je prirodno i pomaže pri povezivanju majke i djeteta. Na početku će vam se činiti kako ništa ne ide svojim tokom, no treba vremena i strpljenja kako bi se dojenje ustabililo. Nemojte ništa požurivati i nemojte se razočarati ako se vi i vaša beba ne povežete odmah u prvih nekoliko sati ili dana. Uz malo prakse i puno strpljenja, dojenje će vam postati normalno i lagano. Ako mislite da postoji problem kojeg ne možete savladati sami, možete se obratiti patronažnoj sestri za pomoć ili raznim udrugama koje će vam pomoći pri dojenju ili samo uputiti riječi ohrabrenja.

Kako bi dojenje za vas i dijete bilo jedno pozitivno iskustvo, morate za početak pronaći položaj koji vama i bebi najbolje odgovara. Nekim majkama najbolje paše ležati, a nekima sjediti. Važno je da pronađete položaj koji će za vas biti prirodan. To je vrlo važno jer će tako i vaša beba biti opuštena kada osjeti da ste vi opuštene.

Pripremite si nešto za piće jer možete jako ožednjeti uslijed dojenja. Privucite dijete na dojku i dopustite im da sami krenu jesti. Dijete mora prihvatiti i veći dio areole ne samo bradavicu kako bi bili sigurni da je dobro prihvatilo dojku. Novorođenčad imaju refleks otvaranja usta čim im s prstom ili bradavicom prijeđete preko usana. Kada ste se udobno smjestili i namjestili dijete, neka mu ruke budu slobodne kako bi mogao istraživati ili se maziti s vama što je djeci, pogotovo odmah po rođenju, vrlo potrebno.

Najbolji način da znate je li dijete dobro prihvatilo bradavicu je da vas sam čin dojenja neće boljeti i osjetit ćete kako dijete vuče. Na početku možete osjećati bol u svakom pogledu jer se vaše dojke i bradavice moraju naviknuti na dojenje.

Ponovimo:

  1. Nađite dobar položaj
  2. Privucite dijete k sebi i pobrinite se da dobro prihvati bradavicu
  3. Opustite se i pustite neka vaša beba uživa 
  4. Povežite se sa svojim djetetom

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!