Emocionalna veza majke i djeteta

Ljubav je ta jedinstvena veza s vašim djetetom koja se ne može opisati riječima i koja između majke i djeteta stvara jednu posebnu povezanost. Bliskost s vašim djetetom bitna je u prvim tjednima zajedničkog života. Baš zbog toga, vrlo je važan onaj prvi kontakt koža o kožu netom nakon rođenja vašeg djeteta. Emocije koje nastaju između majke i novorođenčeta su radost, sreća, uzbuđenje i sve to utječe na hormon prolaktin koji je zadužen za početak lučenja mlijeka poslije porođaja. Majčino mlijeko je nesumnjivo najbolja hrana za vaše dijete jer mu daje sve potrebno kako bi raslo i razvijalo se.  

Majčino mlijeko pruža vašoj bebi sve hranjive tvari koje su mu potrebne u prvih šest mjeseci života, štiti ga od infekcija i smanjuje rizik od kožnih bolesti, astme ili alergija kasnije u životu . I kod očeva se povećava koncentracija prolaktina u krvi, što pomaže ojačati ljubavnu obiteljsku vezu koja djetetu daje emocionalnu snagu. Tako ljubav koju dajete zajedno čini vaše dijete snažnim za život.
Kod dodira majke i djeteta koža o kožu, oslobađa se i oksitocin, tj ljubavni hormon koji pruža osjećaj opuštenosti i bliskosti. Stoga nije neobično da se beba smiri u trenu kada ju u ruke uzme majka i kada osjeti majčinu kožu i prepoznatljiv miris. I baš zbog toga vrlo je važno, pogotovo u prvim danima, da ti kontakti budu što češći. Mazite se, grlite i uživajte u prvim zajedničkim danima. Najveća povezanost se dešava baš za vrijeme dojenja jer tada osim hranjenja, dijete dobije i onu bliskost koja mu je prijeko potrebna. 

Ljubav je sigurnost

Vaša beba kada se osjeća voljenom, osjeća se i sigurnom. Rođenje, osim što je stresno za roditelje, stresno je i za dijete, ali istraživanja pokazuju da poznati zvuk otkucaja srca koji vaše dijete prepoznaje iz maternice može ovo stresno vrijeme pretvoriti u vrijeme odmora i sigurnosti. To vrijeme će vašem djetetu dugoročno pomoći da razvije emocionalnu sigurnost. Razgovarajte s vašom bebom nježno kako biste ga smirili. To podiže razinu šećera u krvi i regulira vašu brzinu disanja i krvni tlak, što aktivno pridonosi razvoju djetetova mozga i fizičkoj stabilnosti. 

Ljubav je snaga

Stabilnost i briga koju pružate svom djetetu u ranim godinama života smatra se temeljem za bolje fizičko i mentalno zdravlje u odrasloj dobi. Dojenčad koja ima snažnu povezanost s roditeljima često razvije pozitivnije osjećaje i manje su anksiozna u ranom djetinjstvu. Osim toga, vanjski čimbenici poput prehrane, također su zaslužni za daljnji razvitak vašeg djeteta.  Od nerazdvojne veze koju oblikujete kao obitelj, do dnevne hrane koju dajete svom djetetu. 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!