Grupe namirnica u dječjoj prehrani

Namirnice

Zdrava, uravnotežena i nutritivno vrijedna prehrana je ono čemu treba težiti kod uvođenja dohrane ili spremanja namirnica za vaše najmlađe. Postoji nekoliko grupa namirnica koje svakako treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu kako bi ona bila raznolika i kako bi doprinijela rastu i razvoju vašeg djeteta.

Ugljikohidrati – grupa namirnica koju odrasli većinom izbjegavaju ako žele skinuti kilograme, no potrebni su kako bi prehrana bila uravnotežena i raznolika. Također postoji nešto što se zove dobri i loši ugljikohidrati i pri prehrani treba se voditi time. Namirnice poput kruha, žitarica, riže i krumpira su potrebne vašem djetetu za pravilan rast i razvoj. Dobro ih je uvrstiti u svakodnevnu prehranu, naravno ne pretjerivati i uz njih jesti razno povrće, voće i meso.

Voće i povrće – druga grupa namirnica na našoj listi koja je prijeko potrebna svakome, a pogotovo djeci u razvoju. Bilo svježe, konzervirano, smrznuto ili sušeno – u svakom obliku sadrži niz vitamina, minerala i antioksidansa. Uvedite u prehranu vaše djece razno povrće i voće i iz svakog iskoristite ono najvrjednije.

Mliječni proizvodi – u ovo grupu spadaju prvenstveno jogurti koje će vaše bebe obožavati, a vrlo su zdravi, zatim sir, pogotovo svježi koji je bogat kalcijem koji je neophodan za rast i jačanje kostiju.

Meso, riba i jaja – pratite plan prehrane i uvodite ove namirnice postepeno. Svaka od ovih namirnica se dijeli na još više potkategorija, a kada koji nabolje uvoditi pronađite na našem portalu pod Kalendar dohrane. Ako ste vegetarijanci, ove namirnice mogu zamijeniti tofu, leća, grah, mahune i grašak koji su također bogati proteinima i željezom. Pripazite s jajima, no više o tome u našem kalendaru. Neke vrste ribe, poput lososa i tune su vrlo bogate omega 3 masnim kiselinama koje su potrebne kognitivni razvoj vašeg djeteta.

Masti i šećeri – to su namirnice koje vašim mališanima osiguravaju energiju, ali sadrže vrlo male, gotovo neznatne količine minerala i vitamina. Stoga oprezno i umjereno s ovim vrstama namirnica.

Sol – namirnica koju bi trebalo izbjegavati barem do djetetove prve godine jer ju dječji bubrezi ne mogu obraditi. Trudite se izbjegavati ju maksimalno barem do prve godine, a i nakon toga budite oprezni. Djeca ne bi smjela unositi više od 1 g soli dnevno.

Mlijeko – namirnica koja je prijeko potrebna svakom djetetu i obavezna je barem u prvih godinu dana. Dojenje kao prvi izbor, a nakon toga adaptirana mliječna formula. Kroz mlijeko vaše dijete dobiva sve potrebno – minerale, vitamine, željezo, masti, proteine, kalcij i nužno je da mlijeko bude sastavni dio djetetove prehrane. Preporuka je da dijete starije od 6 mjeseci uzima 500 do 700 ml mlijeka dnevno – u bilo kojem obliku. Opet napominjemo, dojenje neka bude izbor broj jedan.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!