HMO – oligosaharidi majčinog mlijeka u početnoj i prijelaznoj dojenačkoj hrani

Beba leži na mami

HMO je izraz koji u zadnjih godinu možemo vidjeti na najnaprednijim dojenačkim formulama. Puni naziv je Human milk oligosacharide ili oligosaharidi majčinog mlijeka – pod tim se podrazumjevaju bioaktivne komponente koje se dodaju ili se proizvode u samom mlijeku tijekom proizvodnog procesa, a koje su potpuno jednake oligosaharidima koje nalazimo u majčinom mlijeku. Razvojem tehnologije i istraživačkim naporima danas je moguće putem ovih proizvoda, još više približiti sastav zamjenskog proizvoda majčinom mlijeku. Oni su korak dalje i nadopuna prebiotskim mješavinama galaktooligosaharida i fruktooligosaharida koji su se zadnjih desetak godina dodavale u svrhu postizanja bioaktivnih učinaka sličnih majčinom mlijeku.

Postoje jako velik broj HMO komponenti ali najčešće su one pod nazivima 3′-GL i  2′-FL

Karakteristike 3′-GL

  • prirodno se nalazi u majčinom mlijeku
  • nježnog postupka (potrošač)
  • istraživanja pokazuju pozitivan učinak na crijeva i imunološke procese

Karakteristike 2′-FL:

  • jedan od najčešćih HMO-a koji se nalazi u majčinom mlijeku
  • inhibiranje rasta patogenih bakterija

Učinci HMO-a bitno su  bolji u kombinaciji s već poznatim prebioticima. Moramo naglasiti da su to komponente koje su proizvedene procesom fermentacije u samom proizvodu i biotehnološkim procesom, te naknadno dodane u proizvod. HMO naziv ne znači da su dobivene iz majčinog mlijeka već samo da su po strukturi identični bioaktivnim komponentama u majčinom mlijeku.

Trenutno samo najnaprednije formule na tržištu sadrže ove bioaktivne komponente i predstavljaju zančajan napredak u približavanju sadržaja majčinom mlijeku.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!