Hrana koju bi trebale izbjegavati mame dojilje

Žena na krevetu doručkuje

Majčino mlijeko mijenja okus, ovisno o tome što majka jede i tako se dijete od prvog dana privikava na različite okuse koje će se uvoditi krutom hranom, tj. dohranom. Prilikom dojenja, bebe mogu imati problema s probavom ili biti osjetljive na neke određene namirnice. Ako primijetite koje namirnice ne odgovaraju vašoj bebi, izbacite ih iz prehrane dok dojite kako vaše dijete ne bi imalo problema s probavom.

Ove namirnice bi bilo dobro izbjegavati dok dojite:

  • Morski pas, tuna  i sabljarka  – jer mogu sadržavati teške metale
  • Treba ograničiti unos hrane i pića s kofeinom – npr. kava, čaj, gazirani sokovi s kofeinom, energetski napici

Ako u obitelji postoji povijest alergija, preporučuje se da dojilje ne konzumiraju namirnice na koje su alergični bliski članovi obitelji kako dijete ne bi pokazalo reakciju. Najčešće su to orašasti plodovi poput lješnjaka, oraha i kikirikija. Ako primijetite da je vaše dijete uznemireno, a eliminirali ste sve druge uzroke, počnite zapisivati što jedete kako bi mogli pratiti koja bi namirnica možda mogla smetati vašoj bebi. Pokušajte izbaciti jednu po jednu namirnicu na koju možda sumnjate da bebi smeta i kada ustanovite o kojoj se namirnici radi, izbacite ju iz jelovnika barem dok dojite.

Ne preporučuje se konzumirati alkohol dok dojite, jer putem krvi može dospjeti u mlijeko. Ako ipak imate veliku želju za npr. čašicom vina, prethodno se izdojite i mlijeko stavite u bočicu. U prosjeku je potrebno oko 3 sata da izbacite iz organizma količinu koja odgovara jednoj čaši alkohola.
Ako pretjerujete s nekom vrstom hrane, pokušajte prvo s izbacivanjem upravo te hrane. Moguće je da je baš ta namirnica odgovorna za probleme s probavom koje vaša beba ima.

Postoji popis najčešćih namirnica koje kod djece izazivaju osjetljivost, a to su:

  • Citrusi, bobičasto voće i rajčice
  • Crni i bijeli luk, kupus, brokula, kelj i cvjetača
  • Začini (pogotovo intenzivni)
  • Pšenica
  • Mliječni proizvodi, posebno kravlje mlijeko
  • Bjelanjak

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!

Slični tekstovi