Majčino mlijeko je najbolja hrana za dojenčad, a ako iz bilo kojeg razloga nije moguća prehrana
majčinim mlijekom razvijeni su kroz intenzivan dugogodišnji znanstveni rad pripravci koji
zadovoljavaju prehrambene potrebe dojenčeta u potpunosti do 6 mjeseci starosti ili nadopunjavaju
prehranu dojenčeta od 6 mjeseci starosti do navršene prve godine, a i kasnije kod malog djeteta do
navršene treće godine života.
Nazivi koji se najčešće koriste u svakodnevnoj upotrebi su zamjenska formula, prilagođeno mlijeko,
adaptirano mlijeko, mliječna formula i razni drugi. Ispravno označavanje hrane propisale su regulatorne agencije, stoga razlikujemo:
- početnu dojenačku hranu ( za djecu od rođenja do navršenih 6 mjeseci)
- prijelaznu dojenačku hranu (za dojenčad od navršenih 6 mjeseci do kraja prve godine)
- hrana za malu djecu ( za djecu od navršene prve godine do navršene treće godine života)
Dojenačko razdoblje koje traje prvu godinu djetetova života i razdoblje do navršene treće godine
kada ih nazivamo mala djece (engl.toddler), razvojno je najzahtjevniji period života. Često ta dva
razdoblja zajedno nazivamo:
Prvih 1000 dana
To je razdoblje najintenzivnijeg rasta u kojemu se visina djeteta udvostručuje, težina
učetverostručuje, a izuzetno je velika potrošnja energije u motoričkim aktivnostima dojenčeta i malog
djeteta. Iz tih razloga velika je pažnja znanosti industrije usmjerena u zadovoljavanje prehrambenih
potreba dojenčadi i male djece.
Potrebe za hranjivim tvarima u tom razdoblju su zbog intenzivnog rasta i razvoja značajno povećane.
One su čak pet puta veće ako uzmemo u obzir tjelesnu težinu u tom razdoblju u odnosu na kasnijim
razdobljima.
Istodobno probavni sustav dojenčadi i male djece je fizičkom površinom, koja može preuzeti
pojedenu hranu, čak šest puta manji nego u kasnijim životnim razdobljima. Uz to brojni dijelovi
probavnog sustava još su funkcionalno nezreli što predstavlja dodatnu prepreku osiguranju
odgovarajuće količine hranjivih tvari za zdrav i uravnotežen razvoj.
Razvoj dojenačke hrane je počeo krajem 19. stoljeća, nastavio se kroz čitavo 20. stoljeće, a
naročito veliki iskoraci su napravljeni u 21. stoljeću. Istraživanja su prije svega usmjerena na sastav
majčinog mlijeka i nastojanja da se sastojci početne i prijelazne dojenačke hrane što više po svojim
učincima približe majčinom mlijeku.
Istraživanja sastava majčinog mlijeka počela su intenzivno sredinom prošlog stoljeća u nekoliko
velikih istraživačkih laboratorija koji imaju mogućnost uložiti velika sredstva i na osnovu tih
istraživanja razviti sastojke koji će dovesti do najbolje uravnoteženog pripravka najsličnijeg majčinom
mlijeku. Koliko je to velik napor pokazuje podatak da samo na jednom laboratorij godišnje troši 300
milijuna eura i zapošljava više od 500 znanstvenika koji se isključivo bave sastavom majčinog mlijeka i razvojem hrane za dojenčad i malu djecu.
Važno je napomenuti da početna i prijelazna dojenačka mlijeka nisu samo mješavine sastojaka
što se može naći kod proizvođača bez velikih istraživačkih centara. Za odgovarajući proizvod potreban je dugogodišnji proces testiranja i uravnoteživanja sastojaka, a svakih otprilike pet godina dolazi do novog poboljšanja. Uzimajući to u obzir, za kvalitetan proizvod potrebna je kombinacija najboljih sastojaka, a prije svega njihova ravnoteža i prilagođenost potrebama dojenčeta i malog djeteta. Uobičajena osnova za dojenačku hranu je kravlje mlijeko iako se u nekim specifičnim slučajevima koriste i kozje mlijeko ili sojino mlijeko. Najveće prilagodbe su značajno smanjenje količine bjelančevina i prilagodba sastava masnoća. Također se pažljivo uravnotežuje količina i sastav. Nakon toga se prema najnovijim istraživanjima dodaju bioaktivne tvari u precizno uravnoteženim količinama.
Tu leži najveća razlika i ono na što treba najviše obratiti pažnju. Sva dojenačka hrana i hrana za
malu djecu nije ista, iako često čak i zdravstveni djelatnici vole tvrditi drugačije. Problem je u tome što su svi, pa i zdravstveni djelatnici, navikli na brze rezultate kod kada nešto počnemo uzimati.
Kod izbora koju ćemo hranu koristiti, treba uzeti u obzir da neki proizvođači imaju za dojenačko
razdoblje 4 vremenski podijeljena pripravka, dok većina ima samo dvije podjele. Obično je pod brojem 1 označena početna dojenačka hrana do 6 mjeseci, a pod brojem 2 prijelazna dojenačka hrana od 6 do 12 mjeseci.
Kod hrane za malu djecu od navršene prve do navršene treće godine života također je različito od
proizvođača do proizvođača koliko ima podjela. Neki imaju samo jednu hranu za to razdoblje dok
kod drugih postoje pripravci za svaku pojedinu godinu djetetovog života.
Učinak dojenačke hrane i hrane za malu djecu se ne vidi odmah, osim možda kod problema s
zatvorom, proljevom ili grčevima – učinkovitu hranu možemo razlikovati od neučinkovite u
nekoliko dana.
Pravi učinak ispravne prehrane vidi se u razdoblju od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, a
traje kroz cijelu adolescenciju i dalje kroz život. Za dobar i ispravan razvoj i zdravlje djeteta potrebno
je dobra upućenost roditelja i jednako toliko dugotrajna istraživanja i strpljivost u razvoju
proizvođača dojenačke hrane.
Važno je da kod izbora hrane koju odlučite davati djetetu, potrebno je posebno obratiti pažnju na istraživačke reference i proizvođača jer je za kvalitetan proizvod nije potrebno samo pomiješati sastojke već provesti čitav dugogodišnji postupak ispitivanja.
Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!