Kada ću osjetiti svoje dijete u trbuhu?

Roditelji

Majke prvorotkinje jedva čekaju prvi puta osjetiti svoju bebu u trbuhu jer mnoge tek tada osjećaju drugo stanje u kojem su se našle. Pri samom početku trudnoće nećete moći osjetiti pokrete vaše bebe jer je ona još uvijek premala kako bi se ikakav pokret osjetio. Prve pokrete ćete najvjerojatnije tek osjetiti oko 16. i 17. do 20. tjedna, tj. negdje oko vremena kada možda saznate i spol vaše bebe.

Na početku to neće biti jaki udarci, to će biti nešto poput leptirića u trbuhu kada ste uzbuđeni ili zaljubljeni, a neke majke to opisuju kao mravce koji ih škakljaju. Svaka majka svoje dijete osjeti drugačije. Bit ćete vrlo uzbuđeni jer je to prvi izravan kontakt vas i vaše bebe i predivan podsjetnik da se nešto živo u vama razvija i raste.

Iako su kretnje djece drugačije od djeteta do djeteta i osjećaji tzv udaraca, primijetit ćete sljedeće:

  • U otprilike 28. tjednu, osjetit ćete štucanje vaše bebe u trbuhu, kao lagano poskakivanje
  • Zakoračivši u 29. tjedan veće ćete osjećati čvšće i snažnije pokrete
  • Prešavši 30. tjedan, negdje u 32. tjednu će vaša beba već biti vrlo aktivna i često ćete osjećati njezine udarce – s obzirom na to da vam se bliži termin poroda i da beba postaje sve veća, postoji mogućnost da vam poneki udarci ponekada neće biti ugodni
  • Do 40. tjedna će se udarci smanjivati no i dalje ćete osjećati da se beba kreće. Sada već ima vrlo malo prostora i zato ne može udarati, no svaki pokret ćete vidjeti i osjetiti.

Ako prođe duže vrijeme da niste osjetili vašu bebu, javite se svom liječniku. Trebali bi bebu u tom periodu osjetiti otprilike desetak puta u 24 sata. Za sve nedoumice – kreće li se vaša beba previše ili premalo, kontaktirajte svog liječnika.

 

 

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!