Kako naučiti bebu jesti?

Roditelji hrane bebu

Smjernica za dohranu ima stvarno puno, kada uvesti koju namirnicu, s čime pričekati do prve godine, što izbjegavati…No kako naučiti bebu jesti i kada uvoditi koje teksture hrane, donosimo vam u nastavku.

S obzirom na to da je beba do uvođenja dohrane bila isključivo na mlijeku, sada će se morati naviknuti na drugačije načine konzumiranja hrane. Refleks sisanja bebama je prirodan i to je nešto što ih ne trebamo učiti, iako treba poraditi na dojenju u prvim danima kako bi se beba i mama razumjele i stvorile rutinu dojenja.

Dohrana, osim namirnica, obuhvaća i učenje djeteta da jede na žličicu, a samim time se jača čeljust i mišići kojima žvače kako bi im kasnije bilo lakše govoriti. Postoji mogućnost da će vaša beba prvi zalogaj pljunuti, ne zbog nove namirnice, nego zbog teksture koja joj nije poznata. Osim toga, morat će naučiti kako pomicati hranu po ustima prije nego ju proguta. Zato je vrlo važno da prvi bebin doticaj s dohranom bude u kašastom obliku. Dijete tu vrstu teksture ne mora žvakati  i lako je probavljivo. Kada se vaše dijete navikne na kašastu hranu, možete početi lagano uvoditi i drugačije teksture i ponuditi djetetu malo čvršću hranu, u jako sitnim komadićima.

Dijete bi u prvoj godinu, tj. s godinu dana već trebalo žvakati malo veće komadiće hrane. Ako dijete odbija jesti, tj žvakati hranu, budite maštoviti i namirnice oblikujte na zabavan način kako bi ga potakli da jede. Također tako će mu biti i zabavno samo jesti i postajat će sve više neovisno. I dalje se vodite onim zlatnim pravilom – prehrana mora biti raznolika jer je to osiguranje da vam dijete kad odraste zavoli sve namirnice.

Iako su najčešće preporuke da se za prvu namirnicu odabere više slatka namirnica, potrudite se da to ne bude baš jako slatka namirnica poput banane kako ne bi dijete odmah naviknuli da je hrana jako slatka i mekana. Izaberite voće ili povrće slatkastog okusa, ali i vodite se time da uvodite raznolike namirnice kako bi s vremenom vaše dijete prihvatilo sve ili barem većinu ponuđenih namirnica. Imajte na umu da neće odmah prihvatiti sve namirnice i da ćete s nekima možda imati i više pokušaja, no budite uporni. Slijedite pravila uvođenja određenih namirnice, teksture mijenjajte kako se dijete navikne na određenu teksturu i uživajte u hranjenju. Neka to bude zabavno za vas i vaše dijete.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!