Kako ojačati imunološki sustav kod djece?

Krajem ljeta i početkom jeseni djeca se vraćaju u vrtiće, jaslice, škole, jednom riječju u kolektive. Kako bismo bili sigurni da nam se dijete neće razboliti na baš svaki doticaj s prehladom ili virozom dobro je raditi na njeogovom ojačanju imunološkog sustava. Osim prehrane koja je tu jako bitna, dodataka prehrane u vidu vitamina prilagođenih djeci, postoji još nekoliko naputaka kako ojačati dječji imunitet.

Van na svjež zrak!

U proljeće i ljeto izloženost suncu pomaže u sintezi vitamina D u organizmu. Ovaj vitamin je vrlo važan za imunološki sustav. Za vrijeme jeseni i zime aktivnosti na otvorenom, tj. na hladnom svježem zraku pomažu razvoju obrambenog sustava tijela. Dijete kada boravi na otvorenom, pogotovo u hladnijim mjesecima, dolazi do pojačane cirkulacije u pokretu i na taj se način stimulira imunitet.

Uspavani imunološki sustav

Redovito vrijeme odlaska na spavanje i popodnevno spavanje donose dobro raspoloženje i posebno su zdravi za vaše dijete čiji imunološki sustav nije u potpunosti razvijen. Prekratak i nekvalitetan san slabi obranu organizma. Baš zbog toga se u vrtićima i dalje inzistira na popodnevnom spavanju sve do školske dobi.

Umjeren kontakt s prljavštinom je u redu

Iako pokušavamo djecu držati što dalje od prljavštine, pogotovo u posljednjih nekoliko godina kada je jaka kampanja pranja ruku doslovno obuzela sve medijske kanale, ali ipak – umjeren kontakt s prljavštinom i bakterijama ne pojačava samo razvoj imunloškog sustava  i kasniju otpornost na bolesti, nego i toleranciju na različite alergene. Neka se vaša djeca s vremena na vrijeme i zamažu 😉

Dojenje jača imunološki sustav

Ovo sada vrijedi za bebe koje su još uvijek na majčinim prsima jer za vrijeme dojenja, vaše dijete je optimalno nahranjeno, ali pritom je jako važna dohrana s vitaminima D,C i A koji su neophodni za normalnu funkciju imunološkog sustava.

U jesenskim mjesecima pojačajte prehranu namirnicama (vodeći računa na dob djeteta) koje su pune vitamina C i D kako bi vaše dijete osim ukusnih obroka i pojačalo imunološki sustav. To su namirnice poput: limuna, naranči, đumbira, ribe, punomasnih mliječnih proizvoda, bobičasto voće…

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!