Kako pripremiti dijete na dolazak brata ili sestre?

Dolazak nove bebe na svijet radosna je vijest kojoj se veseli cijela obitelj, no problem nastaje kada tu sretnu vijest treba priopćiti vašem prvom djetetu – vašem provorođencu, vašem najdražem malenom čovjeku. Novi brat ili sestra može imati veliki utjecaj na vašu obitelj. Naučite kako pripremiti svoje starije dijete, predstaviti novo dijete i potaknuti zdravu vezu između braće i sestara.

Pri prvom dolasku iz rodilišta uplašeni ste, fokusirani ste isključivo na bebu i vaš cijeli dan, barem u prvih nekoliko tjedana posvećen je vašoj bebi koja je ušla u vaš život. S dolaskom drugog djeteta, morate misliti i na vaše prvorođeno i razmisliti kako bi moglo reagirati na novog brata ili sestru i naučiti kako dan prilagoditi i jednom i drugom djetetu.

Počnite tako što ćete razgovarati sa svojim starijim djetetom o dolasku njegovog novog brata ili sestre. Objasnite djetetu što će se sve događati, ali rječnik prilagodite dobi vašeg djeteta. Uključite ga u pripremanju sobice za malog brata ili sestru, neka odabere igračke, neka vam pomogne posložiti robicu i to vrijeme iskoristite kako biste objasnili ulogu starijeg brata ili sestre i kako je ona vrlo važna. Djeca se vole osjećati korisno i važno i uloga uzora mogla bi im biti vrlo zanimljiva.

Objasnite svom starijem djetetu da će beba većinu vremena jesti, spavati i plakati. Beba neće odmah biti prijatelj s kojim se može igrati. Ako će vaše dijete morati promijeniti sobu ili se premjestiti iz krevetića kako bi napravilo mjesta za novorođenče, učinite to prije nego što se dijete rodi. To će vašem starijem djetetu dati priliku da se navikne na novu sobu ili krevet prije nego što beba dođe u svoj novi dom.

Dogovorite brigu o svom starijem djetetu za vrijeme vašeg boravka u bolnici i objasnite mu kako vas neko vrijeme neće biti, ali da ćete se vrlo brzo vratiti. Ako je to moguće, neka vas dijete posjeti u bolnici i upozna svog malog brata ili sestru prije nego se vratite kući. Nemojte tjerati dijete u posjet ako ono to ne želi.

Kako bih trebao upoznati svoje starije dijete s njegovim novim bratom ili sestrom?

Kad novorođenče stigne kući, posvetite vrijeme svom starijem djetetu. Dopustite još jednoj voljenoj osobi, npr. baki da pripazi na bebu barem na nekoliko minuta kako bi oba roditelja starijem djetetu mogli pružiti dovoljno maženja i pažnje koje mu je u ovom trenutku potrebno.

Razmislite o tome da svom starijem djetetu date dar koji je od bebe, poput majice na kojoj piše “stariji brat” ili “starija sestra”. Kada budete u mogućnosti, odvedite svoje starije dijete na posebno mjesto – poput omiljenog igrališta – kako biste proslavili dolazak nove bebe.

Što mogu učiniti da pomognem svom starijem djetetu da se prilagodi novom bratu ili sestri?

Dob i razvoj vašeg starijeg djeteta utjecat će na to kako će on ili ona reagirati na novog brata i sestru. Dok starija djeca obično žele upoznati novog brata ili sestru, mlađa djeca mogu biti zbunjena ili uzrujana. Uzmite u obzir sljedeće savjete koji će pomoći vašem djetetu da se prilagodi.

Djeca mlađa od 2 godine

Mala djeca vjerojatno još neće shvatiti što znači imati novog brata ili sestru. Razgovarajte sa svojim djetetom o novom dodatku u svojoj obitelji. Listajte i čitajte slikovnice o bebama i obiteljima.

Djeca u dobi od 2 do 4 godine

Djeca su u ovoj dobi još uvijek privržena roditeljima i mogu osjećati ljubomoru dijeleći vašu pažnju s novorođenčetom. Objasnite da će bebi trebati mnogo pažnje i potaknite uključivanje vašeg starijeg djeteta vodeći ga u kupovinu potrepština za bebe. Čitajte svom starijem djetetu o bebama, braći i sestrama. Dajte svom starijem djetetu lutku kako bi i on ili ona mogla biti njegovateljica. Zajedno pogledajte fotografije vašeg starijeg djeteta iz doba kada je bio/bila beba i ispričajte priču o njegovom ili njezinom rođenju.

Djeca školske dobi

Starija djeca mogla bi biti ljubomorna na to koliko pažnje nova beba dobiva. Razgovarajte sa starijim djetetom o potrebama vašeg novorođenčeta. Ukažite na prednosti starije dobi, poput kasnijeg odlaska na spavanje. Umjetnička djela svog starijeg djeteta možete prikazati u dječjoj sobi ili zamoliti starije dijete da vam pomogne u brizi o djetetu – neka vam dodajte mokre maramice, kremice, pomaže pri hranjenju, itd. Bez obzira na dob vašeg starijeg djeteta, pobrinite se da ono dobije individualnu pozornost kad dođe novorođenče. Ako snimate fotografije ili videozapise, uključite i svoje starije dijete. Fotografirajte ili snimite samo njega ili nju. Razmislite o tome da imate pri ruci nekoliko malih darova koje možete dati svom starijem djetetu u slučaju da ga prijatelji posjete s darovima za novu bebu.

Povremeno šaljemo obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite i vi među onima koji će dobiti naše newslettere!