Kako proširiti dječju znatiželju i potaknuti ih na više aktivnosti na otvorenom

Znatiželjno dijete

“Misli lijevo i desno i misli nisko i misli visoko. Oh, misli koje možeš smisliti ako samo pokušaš!”  citat je Dr. Seussa, jednog od najpoznatijih pisaca za djecu.

Nedavno smo pisali o ekranima, kako smanjiti vrijeme pred ekranima, a ova tema može se lijepo nadovezati. Djeca su prirodno znatiželjna i čini se da žele znati sve o svijetu oko sebe. Dati djeci priliku da budu znatiželjna i istražuju svoju okolinu važno je za njihov razvoj.

Dajemo vam osam savjeta kako razviti dječju znatiželju:

Pokažite im svijet

Putujte, idite na kampiranje, idite u muzej ili ih učite o drugim kulturama.

Provodite vrijeme zajedno kao obitelj

Idite u šetnju, ispecite kolač ili idite u park ili zoološki vrt.

Potaknite prijatelje i obitelj da vašoj djeci daju i iskustvo, ne nužno samo darove

Djeca pamte iskustvo, uzbuđenje koje su osjećala dok su planirali i sreću nakon toga. Sjećanja mogu trajati cijeli život.

Čudite se naglas

Iako ovo mnogim roditeljima može biti čudno pa pomalo i smiješno, vašeg će mališana učiniti radoznalim – Recite naglas: “Pitam se zašto je lišće na drveću zeleno?”

Potaknite prirodni interes

Ako su djeca zainteresirana za neku aktivnost, dajte im prilike da se bave tom aktivnošću – nemojte ih sputavati.

Postavljajte otvorena pitanja

Koristite riječi poput tko, što, kada, gdje, zašto i kako – ovdje se ubacite u ulogu novinara 😉

Brzo razmišljanje

Kada vaša djeca imaju pitanje, prvo ih pitajte za mišljenje prije nego što odgovorite. Primjer – ako vam ispričaju neku situaciju ili vas pitaju kako nešto radi, postavite im pitanje kako bi oni to riješili ili kako oni misle da neka stvar ili npr. pojava nastaje. Odgovori će vas iznenaditi i vjerojatno ponekad i nasmijati.

Pustite djeci da budu djeca

Nestrukturirana igra izvrstan je način njegovanja i razvoja dječje znatiželje i smisla za otkrivanje. Dopuštajući svojoj djeci da budu znatiželjna i istražuju, učite ih samopouzdanju i uvažavanju, pokazujete im svijet i podučavate ih važnosti iskustva u odnosu na stvari. Istražujte sa svojom djecom, izađite van, u prirodu i učite o svijetu oko sebe.

Znatiželja će uvijek otvarati vrata i voditi ih niz nove i uzbudljive staze pune avanture i učenja.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!