Kućni test za trudnoću

Test na trudnoću

Kućni test za trudnoću je najčešći odabir gotovo svih žena kako bi odagnale sumnju jesu li trudne ili ne. U ljekarnama i drogerijama ih ima za kupiti po raznim cijenama i oblicima – u obliku trakice, plastičnog štapića pa čak i digitalni kućni test za trudnoću.

Kada treba testirati i što rezultati mogu značiti?
Iako možda osječate već neke prve simptome poput glavobolje, mučnine i izostanak menstruacije, jedini, tj. najbrži način da zaista utvrdite trdnoću je kućni test na trudnoću. U ovom tekstu ćemo vam pojasniti kada bi bilo najbolje vrijeme za test, kako ga napraviti i kako tumačiti rezultate.

Jesam li trudna?
Otprilike šest dana nakon oplodnje stanice koje će postati placenta, počinje stvaranje hormona zvanog hCG (humani korionski gonadotropin). Nakon dva tjedna – vjerojatno otprilike u vremenu kada dolazi do menstruacije – razina hCG bi trebala biti dovoljno visoka da bi ga test na trudnoću otkrio u vašoj mokraći.

Kada i kako napraviti test
Kućni test za trudnoću koji odaberete imat će vlastita uputstava, ali gotovo svi savjetuju da testiranje učinite ujutro, odmah po buđenju – posebno ako testirate vrlo rano. Ako to nije moguće, pokušajte da ne pijete puno unaprijed, jer tekućine mogu previše razrijediti urin za točan rezultat.
Testovi su dizajnirani da otkriju povišenu razinu hormona u vašoj mokraći, tako da ćete morati umočiti testni štapić u sterilnu čašicu za urin, do razine koja piše u uputstvima ili se jednostavno pomokriti po testnom dijelu štašpića. Bilo kako bilo, morat ćete pričekati nekoliko minuta do rezultata, iako će se to vama činiti kao vječnost.

Tumačenje rezultata
Većina kučnih testova može otkriti jeste li trudni ili ne od prvog dana propuštene menstruacije. No, različiti brendovi pokazuju pozitivne i negativne rezultate na različite načine, zato uvijek pročitajte upute. Neki će prikazati ružičastu ili plavu liniju za pozitivnu, a neki plus znak. Također možete kupiti i digitalni test koji na testnom ekranu ispisuju “trudni” ili “niste trudni” ili na engleskom “pregnant”, tj. “not prenant”.

Lažni negativan rezultat
Postoji nekoliko razloga zbog kojih možete dobiti negativan rezultat. Prvo i najočitiji je da niste trudni, Ili možda ste se ipak prerano odlučili testirati i razina hCG-a nije dovoljno visoka da bi ga kućni test na trudnoću očitao. Ako ipak sumnjate da zaista jeste trudni, pričekajte najmanje tri dana prije ponovnog testiranja.

Sljedeći koraci
Kućni testovi na trudnoću sada su toliko precizni da obično nije potrebno raditi test krvi na hCG u nekom laboratoriju, no ako ipak niste sigurni, posavjetujte se s vašim liječnikom koji će vas uputiti ili na krvne pretrage ili na ginekološki pregled kako bi mogli započeti planirati vašu trudnoću.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!