Makronutrijenti u hrani za dojenčad i malu djecu

Dijete pije na bočicu

Makronutrijenti su količinski najznačajniji sastojci hrane za dojenčad i malu djecu, naravno uz vodu koja čini 88% – 90% sadržaja nakon pripreme. Potrebni su u organizmu u relativno velikim količinama za rast, razvoj i normalno funkcioniranje organizma. Za razliku od majčinog mlijeka, kod kojeg se količina i omjeri makronutrijenata mijenjaju tijekom mjeseci, tijekom svakog dana i tijekom svakog obroka kod dojenačke hrane ona je naravno uvijek stalna osim što se mijenja ovisno o proizvođaču svakih 3 ili 6 mjeseci.

Po svojoj definiciji makronutrijenti su hranjivi sastojci u hrani koji su ljudskom organizmu potrebni u velikim količinama. Pod makronutrijentima se podrazumijevaju:

 • ugljikohidrati
 • masti
 • bjelančevine

Njihov omjer i količina u majčinom mlijeku često je promijenjiv ovisno o prehrani majke i vremenu koje je proteklo od poroda. Makronutrijenti su prema svojoj osnovnoj funkciji u prehrani:

 • izvori energije – najčešće ugljikohidrati i masti
 • izvor građevnih elementa organizma – najčešće bjelančevine i masnoće

Svi makronutrijenti se inače u metabolizmu mogu koristiti kao izvor energije i kao građevni element, te naravno kao posebne regulacijske molekule u metaboličkim procesima, ali najčešće služe kao izvor energije ili građevnih elemenata organizma. Kravlje mlijeko kao niti druga mlijeka koja se koriste kao osnova hrane za dojenčad i malu djecu ne sadrže značajnu grupu makronutrijenata, oligosaharide majčinog mlijeka poznate i kao prebiotike. Prebiotici su funkcionalno i zdravstveno vrlo bitni sastojci i stoga su u kvalitetnim hranama za dojenčad i malu djecu nadomješteni sastojcima proizvedenim raznolikim proizvodnim procesima koji svojim značajkama u najvećoj mogućoj mjeri nadomještaju učinke oligosaharida majčinog mlijeka.

Najznačajnije uloge su:

 • regulacija i potpomaganje razvoja zdrave crijevne mikroflore kod djece
 • modulacija imunosnog sustava
 • regulacija probave.

Po svojoj količini spadaju u makronutrijente jer ih ima čak dvostruko više nego bjelančevina i čine oko 20% suhe tvari, ali ih zbog njihove uloge često ih opisujemo među mikronutrijentima.

Srednje vrijednost makronutrijenata, prilagođene su onima koje sadrži zrelo majčino mlijeko i kreću se u količinama od:

 • od 0,9 do 1,2 g / 100 ml za proteine
 • od 3,2 do 3,6 g / 100 ml za masti
 • od 6,7do 7,8 g / 100 ml za laktozu

Energetska vrijednost hrane za dojenčad i malu djecu sukladna je onoj u majčinom mlijeku i kreće se u rasponu od 65 do 70 kcal na 100 ml. Najveća količina energije dolazi iz masti što je različito od hrane nakon dojenačke dobi, kada ulogu glavnog izvora energije preuzimaju ugljikohidrati. Sastav makronutrijenata za razliku od majčinog mlijeka stalan je i mijenja se jedino kada prelazimo s jednog stupnja hrane za dojenčad na sljedeći. Razlike od uobičajene količine makronutrijenata nalazimo jedino u hrani za prerano rođenu djecu koja ima povećane količine bjelančevina i povećanu energetsku vrijednost u odnosu na uobičajenu, zbog specifičnih prehrambenih potreba prerano rođene djece.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!