Makronutrijenti u majčinom mlijeku

Makronutrijenti su količinski najznačajniji sastojci majčinog mlijeka. Najveća komponenta je naravno voda koja čini 88 – 90% sastava majčinog mlijeka.

Pod makronutrijentima se podrazumijevaju:

  • ugljikohidrati
  • masti
  • bjelančevine

Njihov omjer i količina u majčinom mlijeku često je promjenjiv ovisno o prehrani majke i
vremenu koje je proteklo od poroda.
Glavna uloga makronutrijenta u prehrani je da služe kao:

  • izvor energije – pretežno ugljikohidrati i masti
  • izvor građevnih elementa organizma – pretežno bjelančevine i masti

Makronutrijenti naravno uz ove dvije osnovne imaju i brojne druge uloge u metabolizmu. Postoji još jedna skupina a nazivamo je prebiotici ili HMO-oligosaharidi majčinog mlijeka ili prehrambena vlakna, koja po količini spada u makronutrijente jer je ima čak dvostruko više nego proteina i čini oko 20% suhe tvari u majčinom mlijeku, ali ona ima specifičnu ulogu prehrane i regulacije crijevne mikroflore. Njih pobliže opisujemo pod mikronutrijentima zbog njihove specifične funkcije.

Srednja vrijednost makronutrijenata koje sadrži zrelo majčino mlijeko, procjenjuje se na
približno:

  • 0,9 do 1,2 g / 100 ml za proteine
  • 3,2 do 3,6 g / 100 ml za masti
  • 6,7do 7,8 g / 100 ml za laktozu

Procjene energije se kreću u rasponu od 65 do 70 kcal na 100 g i u najvećem su odnosu s udjelom masnoća u mlijeku. Sastav makronutrijenata razlikuje se u tijekom laktacije, a često i tijekom dana. Brojne studije pokazale su da su koncentracije makronutrijenata u majčinom mlijeku povezane je s jednim ili više sljedećih čimbenika:

  • indeksom tjelesne težine majke
  • unosu proteina
  • da li su prvorotkinje i višerotkinje
  • povratak menstruacije
  • učestalost dojenja

Neke znanstvene studije pokazuju da majke koje proizvode veće količine mlijeka obično imaju mlijeko koje ima niže koncentracije masti i proteina, ali veće koncentracije mliječnog šećera laktoze.


Slični tekstovi

Provjerite slične tekstove iz ove kategorije.