Masti u hrani za dojenčad i malu djecu

Masti su nakon ugljikohidrata količinski najveća sastavnica suhe tvari u hrani za dojenčad i malu djecu. Sva hrana za dojenčad i malu djecu u osnovi slijedi sastav majčinog mlijeka ali postoje određene razlike. Masti majčinog mlijeka su prema svojem sastavu masnih kiselina bitno razlikuju od sastava masnih kiselina ostalih sisavaca. Iz tih razloga se iz kravljeg mlijeka koje je gotovo uvijek osnova, uklanja većina masnoća i zamjenjuje masnoćama biljnog porijekla kako bi se postigao sastav što sličniji majčinom mlijeku. Važna razlika u sastavu masnih kiselina iz triglicerida majčinog mlijeka je da ono sadrži značajno manje zasićenih masnih kiselina (42% – 45%) u odnosu na kravlje mlijeko koje sadrži 53% – 84%.

Masti su u dojenačkoj dobi najvažniji izvor energije i sastavni dijelovi spojeva koji reguliraju rast, razvoj i uravnoteženo funkcioniranje organizma. Određene masti i njihovi složeniji spojevi, važan su građevni dio staničnih struktura, naročito staničnih membrana gdje zbog svojih fizikalnih karakteristika kao što je netopivost u vodi imaju posebnu ulogu. Masti uz ostalo omogućavaju apsorpciju, i pohranjivanje vitamina topivih u mastima. Naročito je značajno da je hrana za dojenčad i malu djecu obogaćena jednom količinski vrlo malom ali funkcionalno nezamjenjivom skupinom masti. To su dugolančane polinezasićene masne kiseline LC-PUFA. Neke od njih su esencijalne što znači da ih djetetov organizam ne može sam sintetizirati, već ih je potrebno unijeti putem prehrane.

Esencijalne polinezasićene masne kiseline su:

 • α (alfa)-linoleinska kiselina ALA ( alfa linoleic acid) koja je u grupi ω (omega) 3
  kiselina i prekursor je dokozaheksanoične kiseline
 • linoleinskom kiselinom koja je u grupi ω (omega) 6 kiselina i prekursor je arahidonske
  kiseline – one su značajne kao nutrijent i građevni element same po sebi, ali još su važnije kao osnova iz koje organizam stvara takozvane LC PUFA – dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline
 • dokozaheksanoična kiselina DHA (dokosahexanoic acid) koja spada u grupu ω
  (omega)-3
 • eikozipentanoična kiselina EPA
 • arahidonska kiselina AA (arahidonic acid) koja spada u grupu ω (omega)-6 (20:4 n6)

Uloga dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina LC PUFA je u tome da su značajni dio membrana svih stanica u organizmu, a naročito su važne kod stanica živčanog sustava kojima daju čvrstoću ali i elastičnost.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!