Masti u majčinom mlijeku

Zrelo majčino mlijeko može sadržavati od 2,4 do 5,9 g masti na 100 ml, ali u prosjeku se kreću između 3,2 i 3,6 g na 100 ml zrelog majčinog mlijeka. Čine oko 50% energetske vrijednosti majčinog mlijeka. To je različito od kasnije prehrane u kojoj su ugljikohidrati najveći izvor energije.

Masti u majčinom mlijeku u najvećoj mjeri čine trigliceridi – masne kiseline koje uz alkohol
glicerol grade trigliceride. Trigliceridi majčinog mlijeka različiti su po sastavu masnih kiselina od triglicerida iz mlijeka ostalih sisavaca, jer imaju značajno manju količinu zasićenih masnih kiselina što ih čini lakše probavljivim. Uz najzastupljenije dugolančane masne kiseline, za majčino mlijeko je karakteristično da sadrži i određenu količinu srednjelančanih masnih kiselina MCFA (medium chain fatty acid). Najznačajnije svojstvo im je da mnogo lakše apsorbiraju u nezrelom probavnom sustavu
novorođenčeta i prema nekim istraživanjima korisne su kod ublažavanja dojenačkih kolika. Postoji također mala količina kratkolančanih masnih kiselina SCFA koje imaju značajnu ulogu u reguliranju crijevne mikroflore i trans-masnih kiselina koje su ocijenjene kao štetne za zdravlje i nešto kolesterola.

Jedna vrsta masti koja dolazi u malim količinama, ali ima nezamjenjivu ulogu u rastu i razvoju
djeteta, su dugolančane polinezasićene masne kiseline LC-PUFA. Neke od njih su kao i određene aminokiseline kod bjelančevina esencijalne što znači da ih djetetov organizam ne može sam sintetizirati, već ih je potrebno unijeti putem prehrane.

Esencijalne polinezasićene masne kiseline su:

 • α (alfa)-linoleinska kiselina ALA ( alfa linoleic acid) koja je u grupi ω (omega) 3
  kiselina i prekursor je dokosaheksaenoične kiseline
 • linoleinska kiselina koja je u grupi ω (omega) 6 kiselina i prekursor je arahidonske
  kiseline – one su značajne kao nutrijent i građevni element same po sebi, ali još su važnije kao osnova iz koje organizam stvara takozvane LC PUFA – dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline
 • dokosaheksaenoična kiselina DHA (docosahexaenoic acid) koja spada u grupu ω
  (omega)-3
 • eikozapentaenoična kiselina EPA
 • arahidonska kiselina AA (Arachidonic acid) koja spada u grupu ω (omega)-6 (20:4 n6)

Uloga dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina LC PUFA je u tome da su značajni dio membrana svih stanica u organizmu, a naročito su važne kod stanica živčanog sustava kojima
daju čvrstoću ali i elastičnost.

Masti su, uz svoju energetsku ulogu, sastavni dijelovi spojeva koji reguliraju, rast, razvoj i
uravnoteženo funkcioniranje organizma. Određene masti i njihovi složeniji spojevi, važan su građevni dio staničnih struktura, naročito staničnih membrana gdje zbog svojih fizikalnih
karakteristika, kao što je netopivost u vodi, imaju posebnu ulogu. Masti uz ostalo omogućavaju apsorpciju i pohranjivanje vitamina topivih u mastima.

Masti su u organizmu pohranjene kao rezervna energija u masnom tkivu. Masno tkivo služi i kao toplinski izolator i pruža zaštitu od mehaničkih udaraca. Energetska vrijednost masti gotovo je trostruko veća nego ona ugljikohidrata i bjelančevina. Energetska vrijednost obično se prikazuje u kilokalorijama Kcal na 100 g (Kcal/100 g) iako je službena jedinica kilojoeul KJ (kilodžul).

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!