Namjerno zadržavanje stolice kod djece

Dijete zadržava stolicu

Zadržavanje stolice kod djece, tj. opstipacija česti je problem s kojim se susreću roditelji na cijelom svijetu. Do toga dolazi iz više razloga, a neki od njih su: bolno prijašnje pražnjenje crijeva i strah od nove boli, nedostatak vremena, tj. pretjerana želja za stalnom igrom i ne odlazak na wc na vrijeme, stres, nepravilna prehrana, pritisak pri odvikavanju od pelene, promjene u prehrani itd.

Najčešće se dešava kod djece između 2 i 4 godine i zna trajati i po nekoliko mjeseci. Najčešći razlog je bolno prijašnje pražnjenje crijeva zbog kojeg djeca od straha zadržavaju stolicu, a nisu svjesni da što ju više zadržavaju to će problem biti veći. Zato su tu roditelji koji će bez stresa ozbiljno pristupiti tom problemu kako bi se dijete opustilo i počelo bez traume odlaziti na wc vršiti veliku nuždu. Vrlo je bitno da roditelji od toga ne prave veliku dramu pred djetetom, da ga se ne forsira stalno na odlazak na wc, da ga se na ismijava i da na vrijeme poduzmu potrebne korake kako bi se djetetova stolica vratila u normalu.

Kako ćete biti sigurni da vaše dijete zadržava stolicu? Ako vrši veliku nuždu rjeđe od tri puta tjedno, ako to traje više od mjesec dana, ako u se u stolici pojavi krv, ako se žale na bolove u trbuhu i ako slabo jedu.

Prvi koraci koje možete učiniti je promijeniti prehranu kako bi tijelo samo od reagiralo i potaklo crijeva na pražnjenje. Uvedite vlaknaste namirnice u vašu svakodnevicu, pojačajte unos vode kod djeteta i smanjite slatkiše i zašećerena pića. U iznimno vlaknaste namirnice ubrajamo kruške, šljive, žitarice, a osim slatkiša bitno je da se izbjegava i suha hrana, bijelo brašno i grickalice. Vrlo je važno da dijete uvidi kako će mu uz pomoć tih namirnica i unosa tekućine odlazak na wc prestati biti bolan i kako mu to više neće biti najgori dio dana. S malo starijom djecom poželjan je i razgovor gdje im se može pokušati objasniti koliko je važno da redovito obavljaju veliku nuždu kako bi izbacili sve štetne stvari iz organizma i kako bi bili zdravi.

Dijete namjerno zadržava stolicu

Ako ni uz pomoć promijenjene prehrane ne dolazi do značajnih promjena, potrebno je kontaktirati liječnika, dječjeg gastroenterologa ili vašeg pedijatra kako bi se dogovorili treba li uvesti neku dodatnu terapiju u vidu sirupa ili čepića koji će djetetu pomoći s obavljanjem velike nužde. Ti tzv. omekšivači stolice navlače vodu u crijevo i onemogućuju da stolica bude tvrda te pomažu djetetu kako bi se opustilo i uvidjelo da odlazak na wc neće biti bolan. Bitno je da dijete samo shvati kako obavljanje velike nužde neće i ne treba biti bolno.

Postoje i mali trikovi pri problemima poput – dijete se boji obavljati veliku nuždu iz srama ili mu smrdi ili se boji stolice. Treba mu se objasniti i pokazati da to rade i mama i tata i braco i seka. Majka može povesti dijete sa sobom na wc prilikom obavljanja velike nužde kako bi mu pokazala da to nije ništa strašno i da se poslije super osjeća. Što se tiče smrada, pomoći ćete djetetu malim trikom tako da kupite sprej za špricanje i kažete mu kako će on sam nakon obavljanja nužde špricati i kako će cijela kupaonica mirisati po cvijeću ili već mirisu koji izaberete.

Imat će neki drugi cilj na koji će se fokusirati i riješit će se problem pražnjenja crijeva povezan smradom. Za sve dodatne tegobe, opstipacije u trajanju dulje od tri mjeseca, krv u stolici i slično potrebno je odmah javiti se svom pedijatru kako bi se na vrijeme odredili daljnji koraci.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!