Nedostatak željeza kod djece i kod koga se javlja najčešće

Dolaskom bebe na svijet i odlascima na redovite preglede kod pedijatra često se priča o nedostatku vitamina D i povećanju vitamina C zbog jačanja imuniteta no i željezo igra veliku ulogu u razvoju djeteta i nedostatak željeza u djece može utjecati na razvoj i dovesti do anemije.

Saznajte koliko željeza treba vašem djetetu i koji su najbolji izvori željeza. Željezo je hranjiva tvar koja je neophodna za rast i razvoj vašeg djeteta, ali neka djeca nemaju dovoljno.

Zašto je željezo važno za djecu?

Željezo pomaže premještanju kisika iz pluća u ostatak tijela i pomaže mišićima da pohranjuju i koriste kisik. Ako u prehrani vašeg djeteta nedostaje željeza, može razviti stanje koje se naziva manjak željeza.

Nedostatak željeza kod djece čest je problem. Može se pojaviti na više razina, od blagog nedostatka pa sve do anemije zbog nedostatka željeza – stanja u kojem krv nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica. Neliječeni nedostatak željeza može utjecati na djetetov rast i razvoj.

Bebe se rađaju sa željezom pohranjenim u njihovim tijelima, ali je potrebna stalna količina dodatnog željeza kako bi potaknula brzi rast i razvoj djeteta. Evo vodiča za potrebe željeza u različitim dobima:

Dojenčad i djeca s (najčešće) najvećim rizikom od nedostatka željeza su:

  • Bebe koje su prijevremeno rođene ili imaju malu porođajnu težinu
  • Bebe koje piju kravlje ili kozje mlijeko prije 1. godine
  • Dojene bebe koje nakon 6 mjeseci ne dobivaju komplementarnu hranu koja sadrži željezo
  • Bebe koje piju adaptirano mlijeko koje nije obogaćeno željezom
  • Djeca u dobi od 1 do 5 godina koja piju više od 710 mililitara kravljeg, kozjeg ili sojinog mlijeka dnevno
  • Djeca koja imaju određena zdravstvena stanja, kao što su kronične infekcije ili ograničena prehrana
  • Djeca koja ne jedu dovoljno hrane bogate željezom
  • Djeca koja imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretila

 

Povremeno šaljemo obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite i vi među onima koji će dobiti naše newslettere!