Njega – kako kupati bebu?

Beba u kadi

Kada dođete s bebom doma iz rodilišta, čeka vas puno novih stvari, pogotovo ako vam je prvo dijete. Nestrpljivo ste čekali tih devet mjeseci da se upoznate i sada slijedi briga i njega za dijete koja prventsveno podrazumijeva dojenje, jer osim hranjenja to je i velika povezanost i briga za vaše dijete kada se ono osjeća voljeno, zastićeno i na kraju sito. Osim toga, čeka vas mijenjanje pelena, uspavljivanje, a i kupanje. Ako djetetov pupak još uvijek nije otpao, preporuka je da se ne kupa dijete kako se pupak ne bi namočio, no u to će vas uputiti vaša patronažna sestra koja će vas posjetiti nedugo nakon izlaska iz bolnice.

Za to vrijeme možete bebu samo prebrisati sterilnim gazama lagano namočenim u vodu i to predio ispod pazuha, oko vrata i nogica – one dijelove koji se najviše znoje i naravno spolovilo koje ionako čistite svaki puta nakon mijenjanja pelene. Kada pupak otpadne možete se posvetiti baš pravom kupanju. Trebat će vam dječja kada, vrlo mekane krpice za pranje djeteta, mekani ručnik i ulje (npr. bademovo). Za početak su svi šamponi i sapuni preagresivni za kožu vaše bebe i bilo bi odlično da samo u vodu kapnete par kapi ulja kako bi koža bila nahranjena i divno mirisala.

Prvo kupanje će vas vjerojatno zastrašiti jer to nikada niste radili, no pitajte vašu patronažnu sestru da prvi puta zajedno okupate bebu – kada vidite s kojom lakoćom ona to radi i vama će biti lakše. Kupanje treba biti vrijeme opuštanja, najbolje prije spavanja kako bi se beba smirila i lakše zaspala. Nužno je da vam sve bude pri ruci kako ne bi ostavljali bebu ni sekundu bez nadzora, a i trebate ju cijelo vrijeme pridržavati ispod glave i vrata.

Neka prostorija u kojoj kupate bebu bude zagrijana i voda neka bude na oko 37 stupnjeva, ne preko toga. Kupite termometar koji ćete mjeriti temperaturu, ali isprobajte i podlakticom, ako vam je na osjet vruće, ohladite vodu malo. S obzirom na to da ćete bebu kupati na početku u vrlo malo vode, nemojte da kupanje traje predugo jer će se voda skroz ohladiti.

Kada spuštate i dižete bebu iz kade, radite to uvijek s dvije ruke i cijelo vrijeme kupanja pridržavajte bebinu glavu i kralježnicu, a drugom rukom ju kupajte. Vaticom ili sterilnom gazom prebrišite bebino lice i sva ona područja koja se puno znoje – područje iza ušiju, ispod brade… Kada ste gotovi s kupanjem, bebu stavite na stol za presvlačenje, dobro ju obrišite s mekanim ručnikom i stavite joj novu pelenu. Vaša beba je spremna za spavanje. Čista i opuštena nakon tople kupke. Za početak je dovoljno da bebu kupate svaka dva do tri dana.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!