Odgovori na najčešća pitanja po povratku iz rodilišta

Novorođenče

Konačno ste dočekali svoje dijete, tih nekoliko kilograma sreće i jedva čekate povratak doma iz bolnice kako bi uživali sa svojim djetetom. Ako vam je ovo prvo dijete, vjerojatno imate milijun pitanja na koja možda i niste dobili odgovor. Iako danas na internetu možete pronaći jako puno literature i raznih članaka o svim mogućim temama, mi vam ovdje donosimo odgovore na najčešća pitanja koja si roditelji, a napose majke, postavljaju po rođenju njihovog prvorođenca.

Pitanje koje ćete si postaviti već i u rodilištu, ali tu će biti doktori i primalje koje će vam pomagati, je koliko često bi moje dijete trebalo jesti? Koliko često bi trebala dojiti? Najčešće vam u rodilištu kažu kako bi dijete trebalo jesti svaka dva do maksimalno tri sata, no beba će vam i sama pokazati da je gladna. Najčešći pokazatelji su stavljanje ručice u usta i okretanje glave u stranu kao da vas traži. Ako se to dešava i odmah nakon podaja, beba vjerojatno i dalje traži vašu blizinu i toplinu i samo bi se željela maziti. Ima djece koja često po povratku doma samo spavaju i ne pokazuju znakove da su gladni, no jesu. Probudite ih svaka dva do tri sata i nahranite i uživajte u sretnoj bebi.

Osim toga, mnoge majke koje rode u ljetnim mjesecima pitaju se – treba li djetetu neka druga tekućina, osim mlijeka? Odgovor je NE. Djetetu je u prvih šest mjeseci dovoljno majčino mlijeko ili adaptirani mliječni pripravak. Dijete kroz mlijeko dobije sve potrebno – i tekućinu i hranu, tako da se ne trebate brinuti. Iznimno ako je dijete dehidriralo uslijed povraćanja ili proljeva, možete mu ponuditi malo vode, no prije se konzultirajte sa svojim pedijatrom ili liječnikom.

Spavanje – vrijeme kada se odmaraju i mama i beba i kada roditelji u prvim danima najčešće gledaju u svoje tek rođeno dijete i smješkaju se puni ponosa i sreće. No koji je pravilan položaj spavanja bebe? Bebe bi trebale spavati na leđima, na ravnoj podlozi bez jastuka. Ako je bebina glava malo zaležana na jednoj strani uslijed poroda ili položaja u kojemu je boravilo tijekom trudnoće, u bolnici će vam preporučiti da djetetovu glavu okrećete više na drugu stranu kako bi se zaležanost ispravila. Spavanje na trbuhu nije poželjno jer je beba još jako mala i ne zna se okrenuti ako joj se začepe dišni putevi. Iz sigurnosti – ovakav način spavanja nije preporučljiv za tek rođenu djecu.

Ono što će vam vjerojatno biti izazov je kako tretirati, tj njegovati bebin pupak? Pupak najčešće otpadne do desetog dana djetetovog života, no ako ste rodile na carski rez i ostajete malo duže u bolnici, postoji mogućnost da će pupak otpasti i u bolnici. Mnogi pedijatri i patronažne sestre imaju oprečne savjete vezane za njegu pupka – neki savjetuju samo pranje čistom vodom i zamatanje sterilnom gazom, a neki pak prašenje jer to područje mora biti suho. Posavjetujte se sa svojom patronažnom sestrom koja će vam u posjet doći netkom nakon dolaska kući i ona će vam pokazati kako pravilno njegovati pupak.

Djeca najčešće po rođenju po nosu i obrazima imaju male bjelkaste prištiće, slično grizu. Nemojte se uplašiti – to su milije, tj. začepljeni kanalići žlijezda lojnica. Nemojte ih dirati ni tretirati, same od sebe će nestati u otprilike prvih mjesec dana.

Često nakon hranjenja, bebe znaju izbaciti manju količinu mlijeka, tj. bljuckati, no zašto to rade? To se dešava jer im mišić između želuca i jednjaka nije dovoljno razvijen i najčešće dolazi odmah nakon hranjenja. To se često dešava kod većine djece i nije razlog za uzbunu. No ako se to dešava baš često, popraćeno plačem i nezadovoljstvom, a pogotovo ako dijete počne gubiti na težini ili ne dobivati na težini, obavezno se javite svom pedijatru.

Ovo su samo neki od odgovora koje si roditelji postavljaju u prvim danima suživota s njihovom bebom. Tim Zdrave bebe će vam i kroz nadolazeće članke probati odgovoriti na još više nedoumica kako bi bezbrižno mogli uživati sa svojim mališanima.

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!