Opće smjernice za prehranu djece mlađe od godinu dana

Na našem portalu možete pronaći detaljan plan prehrane za vašu djecu, a ovo su samo neke smjernice koje trebate imati na umu pri planiranju prehrane za vaše najmlađe ukućane. Za dojenčad od 6 mjeseci do godine dana su preporučene mliječno-žitne kašice, bijelo meso peradi, voćne kašice, sezonsko povrće i naravno majčino mlijeko ili mliječna formula. Prvih 4 do 6 mjeseci je preporuka da dijete hranite isključivo majčinim mlijekom ili dojenačkim mliječnim pripravkom, a potom krećete s davanjem krute, tj. kašaste hrane.

Kao prva hrana preporučuju se žitarice u kombinaciji s mlijekom, a nakon toga se kreće s voćnim i povrtnim kašicama. A kada vaše dijete počne dobivati zube, možete krenuti s hranom čvršće strukture – npr. usitnjeno voće, povrće i meso. Poslije 9. mjeseca možete djetetu ponuditi žumanjak, a s bjelanjkom pričekajte iza prvog rođendana. Razgovarajte o tome s vašim pedijatrom jer su jaja u sastavu nekih cjepiva pa ćete o tome dobiti točne upute.

Začine, tj. sol i šećer izbjegavajte davati sve do prve godine života, kao i kravlje mlijeko. Po nekim uputama svjetskih liječnika, kravlje mlijeko nije preporučljivo sve do treće godine.

Od navršenog desetog mjeseca života u jelovnik vaše bebe se mogu uvrstiti i proizvodi poput svježeg sira, vrhnja i fermentiranih mliječnih napitaka s ≥ 3,5% m.m. Preporučuje se davati dva do tri mliječna obroka.
Meso i riba – preporučuje se prvenstveno bijelo meso peradi (piletina i puretina), a od navršenog osmog mjeseca života može se koristiti meso kunića, teletine i janjetine. Od navršenog osmog mjeseca možete bebi ponuditi bijelu ribu bez kosti.
Ne preporučuju se suhomesnati proizvodi, naresci, paštete i hrenovke.

Voće i povrće – pripazite da su i voće i povrće svježe, zrelo i sezonsko. Možete koristiti i gotove kašice voćne ili povrtne jer one ne sadrže dodatni šećer. Orašasto voće može se u mljevenom obliku dodati u hranu poput voćnih kašica od navršenog desetog mjeseca života, ali s tim pripazite jer mnoge takve namirnice mogu izazvati alergiju.
Za pripremu dječje hrane dobro je koristiti bolja ulja, a najbolji odabir je domaće maslinovo ulje ili maslac.

Napomene: 
Ne preporučuje se uporaba margarina.
Čaj povremeno kao napitak s manjim udjelom šećera, ali bolji odabir je voda.
Ne preporučuje se upotreba meda.
Ne preporučuje se dodavanje začina
Ne preporučuje se primjena vitaminskih napitaka u prahu.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!