Oralno zdravlje za vrijeme trudnoće

Žene za vrijeme trudnoće slučaju razne teorije i tvrdnje o promjeni organizma, a neke od njih su točne, ali većina baš i ne. Tvrdnja koju je barem jednom čula svaka trudnica je – ah da, u trudnoći zubi propadaju, no je li to baš tako? O trudnoći se obično razmišlja kao o vremenu u kojem žena nastoji biti posebno svjesna svog zdravlja i što mora učiniti kako bi se postiglo što bolje blagostanje za nju i dijete u razvoju. Ono što je najvažnije, mnoge žene, buduće majke nisu možda ni svjesne veze koja postoji između oralnog zdravlja i njihovog općeg zdravlja, kao i utjecaja koji drugi faktori mogu imati na dijete u razvoju.

Unatoč tome, zanemarivanje zdravlja zubi nije rijetkost tijekom trudnoće. Poteškoća u održavanju zadovoljavajućeg oralnog i zdravlja čini se razumljivom ako se uzmu u obzir česte mučnine, ograničenja koja se postavljaju kada trudnicama raste trbuh, problemi vezani za upalu desni, tzv. trudnički gingivitis i ono čega se trudnice najviše pribojavaju, a radi se o neutemeljenom strahu, je neodlazak stomatologu iz straha da će liječenje biti opasno za dijete.

Zna se često reći – nezdrava usta = nezdravo tijelo.

Smatra se da su paradontne bolesti i pridružene bakterije povezane s drugim bolestima, tj. povezane s općim tjelesnim stanjem te se uslijed njih pojavljuju dijabetes, respiratorne bolesti, kardiovaskularne bolesti, a nedavna istraživanja pokazuju kako oralne bakterije imaju sposobnost prelaska preko posteljice – posebnog organa koji omogućuje prijenos hranjivih tvari i drugih važnih čimbenika koji održavaju i potiču rast djeteta u razvoju. Baš zbog toga nužno je održavati oralnu higijenu svaki dan i ujutro i navečer, po mogućnosti i nakon jela i redovito posjećivati stomatologa pa i u trudnoći.

Oralna higijena u trudnoći

Zdrava prehrana je važnija nego ikad baš tijekom trudnoće – ona koja sadrži sve bitne hranjive tvari: ugljikohidrate, bjelančevine, masti, vitamine, minerale i vodu, a temelji se na raznolikosti, ravnoteži i umjerenosti. Dobra prehrana majke neophodna je za razvoj oralnog zdravlja djeteta. Ako žudite za nečim od hrane, probajte slatko i hranu punu šećera zamijeniti onom nutritivnom koja je dobra za majku i dijete i posegnite za suhim i svježim voćem ili mliječnim proizvodima.

Dječji primarni zubi počinju se formirati otprilike u šestom tjednu trudnoće, a počinju mineralizirati (formiranje cakline i dentina) oko trećeg do četvrtog mjeseca trudnoće. Majčina prehrana mora biti ispunjena svim hranjivim tvarima, posebno kalcijem, fosforom i bjelančevinama.

Vrlo je nužno barem dva puta godišnje posjećivati stomatologa i obavljati redovite preglede kako bi vaši zubi bili zdravi i kako ne bi došlo do upalnih procesa i onoga čega se svi najviše boje – boli. U trudnoći je oralna higijena, kao i svaka druga, nužna i nemojte ju zanemariti. Osim redovitog odlaska stomatologu i brizi za zube prije trudnoće, vrlo je bitno prije same trudnoće sanirati sve eventualne kvarove na zubima jer uslijed hormonalnih promjena u trudnoći ti procesi se mogu dodatno pojačati i kvarovi će puno brže čini štetu vašim zubima. Brigu za zube i naviku održavanja oralne higijene prenesite i na svoju djecu kako bi odlazak zubaru bio samo dva puta godišnje i s osmjehom na licu.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!