Plan prehrane i zdrave grickalice za vrijeme rada od kuće

Zdrave grickalice

U posljednjih nekoliko godina rad od kuće postao je “novo normalno” i jako puno nas se moralo vrlo brzo prilagoditi novom radnom i kućnom okruženju. Rad od doma za neke je postao stalan, a kada imate dijete koje je cijelo vrijeme doma s vama, to može biti i vrlo izazovno. Cijeli novi oblik rada i života uključuje cijelu obitelj i zbog raznih promjena, dolazi i do promjena u prehrani jer vaše dijete može tražiti više malih užina ili grickalica.

Kako se prilagoditi novim prehrambenim obrascima kod kuće?

Ne brinite, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste prilagodili svoje dijete novim navikama prehrane kod kuće. Ključno je držati se plana i djetetu ponuditi hranjive užine.

Preporuka je da vaše dijete (starije od godinu dana) ima tri glavna obroka dnevno, a između je dobro posegnuti za užinom, barem dva puta na dan. Možete izabrati zdrave užine poput voća, povrća, humusa ili kuhanog jaja. Voće i povrće možete narezati na male štapiće pa će djetetu biti lakše i zabavnije jesti. Humus može primjerice služiti kao umak za povrće ili kao namaz. Danas uz sve društvene mreže, pogotovo YouTube i TikTok možete pronaći veliki broj recepata za zdrave, brze i hranjive zalogaje.

Savjeti za male obroka kada više vremena provodite kod kuće
  • Pokušajte zadržati strukturiranu rutinu za vrijeme obroka vašeg mališana koliko god možete
  • Planirajte određeno vrijeme za doručak, ručak i večeru, kao i za užinu između
    Ako mislite da vaše dijete želi zdrav međuobrok, pokušajte ponuditi izbor od tri i dopustite svom djetetu da izabere jedno – tako će djetetu biti puno zanimljivije
  • Za vrijeme glavnih obroka, probajte se svi okupiti kao obitelj i jesti zajedno, gdje obrok neće biti samo jelo, nego i druženje obitelji
  • Iako zbog posla se nećete moći stalno fokusirati na dijete, pokušajte ne nuditi grickalice ili hranu kao nagradu za dobro ponašanje, jer to može biti kontraproduktivno
  • Neka istraživanje hrane bude dio zabavnog učenja vašeg mališana. Dopustite im da vas gledaju kako kuhate, uživajte u istraživanju novih okusa i tekstura zajedno – čak možete pokušati uključiti hranu u zabavne aktivnosti poput slikanja krumpira.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!