Porođaj – kada krenuti u bolnicu?

Porođaj

Za početak bitno je za zapamtiti da svaka žena ima svoj ritam i nikada se nemojte uspoređivati s drugim rodiljama jer svako rođenje djeteta, svaki porod je jedinstven. Nitko neće moći točno predvidjeti kada će doći onaj trenutak odlaska u bolnicu. Ako niste sigurni trebate li već krenuti u rodidlište, možete ih nazvati i konzultirati se, a ako mislite da za to nema vremena, krenite prema bolnici što prije. Slijedite neka od ovih “pravila” kako bi znali kada je pravo vrijeme za krenuti u bolnicu.

  • Ako nosite svoje prvo dijete, preporuka je da u rodilište krenete kada kontrakcije, odnosno trudovi dolaze na svakih 5 minuta i traju od 30 do 40 sekundi
  • Ako rađate drugi, treći ili više od toga, morate biti brži – poželjno je krenuti u bolnicu kada su kontrakcije već na razmaku od 7 minuta
  • Uvijek nazovite svog ginekologa ili rodilište ako ste zabrinuti za svoje ili bebino zdravlje

Ako niste sigurni trebali li već krenuti u bolnicu, nazovite rodilište i objasnite im svoju situaciju. Ono što im morate reći kako bi znali trebate li već krenuti prema rodilištu su ove informacije:

1. Recite im koliko često su vam kontrakcije, koliko traju i koliko vas bole

2. Recite im kada ste posljednji puta osjetili da se beba kreće

3. Recite im kako se osječate

4. Također im recite imate li vaginalni iscjedak, krvarenje, je li vam iscurio sluzni čep ili vam je punknuo vodenjak

Znakovi koji zahtijevaju da odmah nazovete rodilište, tj. najbolje bi bilo da se odmah uputite prema rodilištu kako bi bili sigurni da je s vama i s bebom sve u redu i kako bi na vrijeme stigli do rodilišta ako je vrijeme za porod:

  • Trudni ste manje od 37 tjedana i imate kontrakcije
  • Vaša se beba ne kreće kao i inače i niste ju osjetili već neko vrijeme ili ste osjetili manje od 10 pokreta u posljednjih 12 sati
  • Kontrakcije, tj. trudovi su vam toliko jaki da više ne možete izdržati bol
  • Puknuo vam je vodenjak
  • Krvarite vaginalno

Kako prepoznati lažne trudove?
Prije pravih kontrakcija, možete osjetiti i lažne kontrakcije zvane Braxton-Hicks-ove kontrakcije, zbog kojih ćete biti uvjereni da je vrijeme za porod. Razlika između pravih i lažnih kontrakcija je – prave kontrakcije su bolnije, postepeno se pojačavaju i postaju redovite, dok kod lažnih kontrakcija možete osjetiti samo stezanje i nepredvidive se. Ako niste sigurni, nazovite vašeg ginekologa, rodilište ili se uputite prema rodilištu.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!