Postbiotici u početnom i prijelaznom dojenačkom mlijeku i hrani za malu djecu

Postbiotici

Postbiotici su najnoviji bioaktivni sastojci koji se pojavljuju u početnoj i prijelaznoj dojenačkoj hrani i možemo ih definirati kao produkte različitih mikroorganizama – najčešće prilikom procesa fermentacije. Imaju brojne i raznovrsne korisne učinke koji su različiti i kao i sama kemijska struktura postbiotika.

Kemijska struktura postbiotika varira od proteina, lipida, oligosaharida, kratkolančanih masnih kiselina, do složenih djelova stanice pojedinih mikroroganizama.

Početna i prijelazna dojenačka hrana obogaćena ovim sastojcima pokazuje brojne učinke na:

  • imunološki sustav,
  • crijevnu sluznicu
  • sastav crijevne mikroflore
  • primjećeni su određeni učinci kod atopijskog dermatitisa
  • smanjuju učestalost pojave dojenačkih grčeva

Postbiotici zaobilaze problem učinkovitosti kolonizacije i održavanje mikroorganizama održivim i stabilnim koji imamo kod proizvoda s probioticima. Mnogo je lakša isporuka aktivnih sastojaka na željeno mjesto u crijevima. Značajno je da su neki postbiotici od regulatora dobili mogućnost da se označavaju kao HMO (human milk oligosacharides) ili oligosaharidi majčinog mlijeka jer su po svom sastavu identični oligosaharidima iz majčinog mlijeka.

Postbiotici su bioaktivni sastojci početne i prijelazne dojenačke hrane od kojih se neki deklariraju kao  HMO, a drugi su potpuno različita vrsta kemijskih spojeva, ali ih sve karakteriziraju korisni učinci na zdravstveno stanje i razvoje dojenčadi i male djece.

 

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!