Prebiotici u početnom i prijelaznom dojenačkom mlijeku i hrani za malu djecu

Prebiotici su treća po udjelu komponenta majčinog mlijeka. Prepoznati su zadnjih dvadesetak godina kao nezobilazan dodatak mliječnim formulama koji značajno poboljšava njihov učinak na probavu i imunitet novorođenčadi i male djece. Najveći dio prebiotika po svojoj kemijskoj strukturi spada u neprobavljive ugljikohidrate iz skupine oligosaharida. Pojednostavljeno možemo ih usporediti s biljnim vlaknima koja se često spominju kao nezaobilazni dio prehrane odraslih osoba. Najnovija definicija međunarodnih ustanova opisuje ih kao spojeve koji selektivno koriste mikroorganizmi domaćini koji daju zdravstvenu korist.

Prebiotici za razliku od probiotika su bioaktivne tvari, a ne živi  mikroorganizmi koji pomažu rast vlastite mikroflore djeteta. Prebiotici mogu modulirati sastav mikroflore stimulirajući rast određenih korisnih vrsta mikroorganizama što u konačnici ima zdravstvene koristi za domaćina.

Prebiotici koji su dodani početnoj i prijelaznoj dojenačkoj hrani kao i hrani za malu djecu dobijaju se raznim postupcima, a nastoji se dobiti proizvod što sličniji prirodnim prebioticima iz majčinog mlijeka kojih je do danas prepoznato više od 200.

Posljednjih godina pojavili su se prebiotici koji su identični onima u majčinom mlijeku tako da su regulatorne agencije dopustile da se deklariraju kao HMO (human milk oligosacharides) ili oligosaharidi majčinog mlijeka. Prebiotici kao i mikrobiota ljudskog organizma danas su jedan od najviše istraživanih načina za postizanje pozitivnih zdravstvenih učinaka i o njima je u zadnjih desetak godina objavljeno preko 30.000 znanstvenih radova i studija.

Najčešće korišteni prebiotici u početnoj i prijelaznoj dojenačkoj hrani kao i hrani za malu djecu su kombinacija fruktooligosahaida i galaktooligosaharuha u omjeru 1:9 koja je u brojnim studijama pokazala značajnu učinkovitost u :

  • razvoju imunološkog sustava dojenčadi i male djece
  • smanjenju učestalosti razvoja alergija
  • smanjenju učestalosti infekcija
  • poboljšanju konzistencije stolice i smanjenju pojave opstipacije
  • poboljšanju simptoma kod dojenačkih grčeva

Postoje i brojne druge kombinacije oligosaharida koje također imaju pozitivan učinak na  zdravstveno stanje i razvoj dojenčadi i male djece, a intenzitet istraživanja na tome području će u budućnosti sigurno donjeti još mnoge korisne primjene.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!