Prednosti dojenja za majku i dijete

Dojenje pruža brojne prednosti za vas i vašu bebu, od boljih zdravstvenih rezultata do uštede novca. Mi vjerujemo da je dojenje najbolji odabir i prikupili smo ove podatke za vas kako biste i vi to mogli vidjeti! Majčino mlijeko pruža savršenu prehranu za vašu bebu i ima brojne druge pogodnosti ne samo za vašu bebu, već i za vas!

Prednosti dojenja za bebu

Pomaže u zaštiti vaše bebe od infekcija, jer majčino mlijeko sadrži imunološke čimbenike.

Odmah nakon rođenja i prvih nekoliko dana dojenja, majčino mlijeko sadrži kolostrum koji je pun antitijela koja pomažu u zaštiti vaše bebe od infekcija. Nastavak dojenja važan je kako biste bili sigurni da će vaša beba neprestano imati koristi od antitijela iz majčinog mlijeka. Ako dođete u kontakt s novim infekcijama, i vaša će beba automatski dobiti određeni imunitet od njih.

Pomaže vašoj bebi da u budućnosti zavoli svu hranu i da ju ne odbija

Majčino mlijeko jedinstveno je i prilagođeno je vašoj bebi, a hrana koju jedete tijekom dojenja može utjecati na njihove preferencije okusa i u nekom periodu mogu i dobiti jesti ako im se ne sviđa okus mlijeka koji osjete nakon određene namirnice koju ste vi konzumirali.

Smanjuje šanse za proljev ili povraćanje kod djeteta
Pomaže smanjiti rizik od mnogih bolesti za vašu bebu
Može pomoći u smanjenju rizika od bolesti kasnije u životu, uključujući:
  • Kardiovaskularne bolesti
  • Ekcem, astma i druge alergije
  • Pretilost
Prednosti dojenja za majku

Pomaže vam u gubljenju kilograma stečenih tijekom trudnoće, jer sagorijevate 500 dodatnih kalorija dnevno dok isključivo dojite.

Pomaže u jačanju veze između vas i vaše bebe

Držanje bebe dok se hrani pruža intimni kontaktom koža na kožu. Ova blizina tješi vašu bebu, dok joj pomaže regulirati otkucaje srca i tjelesnu temperaturu.

Smanjuje šanse za postporođajnu depresiju
Smanjuje šanse za rak jajnika i rak dojke

Za vrijeme dojenja, vaše tijelo ispušta val oksitocina u vaš mozak. Oksitocin je poznat i kao „hormon ljubavi“, a on može potaknuti nalet brižnih osjećaja, pomažući vam da stvorite veliku povezanost s bebom.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!