Prehrana pri planiranju začeća

Budući roditelji

Kao i u svakom periodu u životu, prehrana je vrlo bitna. Zdrave i nutritivno vrijedne namirnice treba unositi što više, a ne samo u periodima začeća. Prehrana je i od presudne važnosti tijekom dojenja i trudnoće, tako da bi bilo najbolje da one navike koje steknete tijekom planiranja trudnoće, ostavite i poslije jer ćete se bolje osjećati, a prvenstveno biti zdraviji.

Prehrana bogate hranjivim sastojcima igra važnu ulogu u povećanju vaše šanse za začeti dijete. Otkrijte prednosti uravnotežene prehrane za vas i vašeg partnera te koje namirnice trebate uključiti u prehranu kako biste sebi pružili najbolje šanse za uspješnu trudnoću.

Kada pokušavate začeti,  važno je da se vi, ali također i vaš partner pridržavate pravila zdrave prehrane i zdravog načina života. To što zdravo jedete, izbjegavate alkohol, puno se krećete, ne pušite i po mogućnosti umjereno vježbate i održavate preporučenu tjelesnu težinu, značajno će povećati vaše šanse za začeće i postaviti uvjete za optimalan razvoj vaše bebe tijekom trudnoće. Prehrambeni status žene prije i tijekom trudnoće utječe na rast i razvoj njezine bebe, formirajući temelje za njihovo buduće zdravlje.

Važno je što jede buduća majka

Pažnja na vašu prehranu je važna kada pokušavate začeti. Ako imate malu zalihu hranjivih sastojaka prije trudnoće, imat ćete manje za održavanje rasta i razvoja bebe tijekom trudnoće, dok nedostatak vitamina i minerala može utjecati i na vaše zdravlje i dobrobit vašeg djeteta tijekom trudnoće .

Osim zdrave prehrane, bitno je i održavanje tjelesne težine jer će vam to prvenstveno pomoći u očuvanju zdravlja, a i pomoći će u razvitku vašeg djeteta u budućnosti. Ako vam je index tjelesne mase (BMI) između 20 i 25, to može pomoći u smanjenju rizika od rođenja djeteta s malom težinom i komplikacijama u trudnoći, poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa. Vaša težina također igra ulogu u vašoj plodnosti. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu (BMI iznad 25) smanjuje se vjerojatnost za začećem. Ali također, ako vam je BMI ispod 20, također se vjerojatnost za začećem smanjuje.

Međutim, istraživanje je pokazalo da žene koje su znatno ispod prosječne ili idealne težine još uvijek mogu začeti , stoga pokušajte ne brinuti ako spadate u ovu kategoriju. Razumno povećavanje unosa kalorija, povećanjem veličine porcija tijekom obroka i uključivanjem hranljivih zalogaja tijekom dana dobar je način da dobijete bilo koju potrebnu težinu.

Ako imate BMI iznad 25, to može utjecati na vaš ciklus, ovulacije i može biti odgovor na pitanje zašto ne možete začeti. Zbog vašeg zdravlja i zdravlja vašeg djeteta, poradite na tome i pravilnom prehranom i pojačanim kretanjem ili vježbanjem smanjite tjelesnu težinu kako bi vaše šanse za začećem bile veće i kako bi se bolje osjećale i bile zdravije u svom tijelu. Bitno je za naglasiti da dijeta u trudnoći nikako nije poželjna. Iako mnoge buduće mame s prekomjernom težinom mogu začeti prirodno, istraživanja pokazuju da jednostavan program mršavljenja i tjelesne aktivnosti može rezultirati prirodnom ovulacijom, začećem i uspješnom trudnoćom. Prekomjerna težina tijekom trudnoće također može povećati rizik od određenih komplikacija, poput većih stopa carskog reza i nižih stopa dojenja nakon poroda .

Prehrana oca je također značajna

Iako još uvijek nije potpuno dokazano, postoje brojni čimbenici, uključujući prehranu, za koju se misli da utječe na plodnost muškaraca . Iz tog razloga, potencijalnim budućim očevima je preporučljivo obratiti pažnju i na njihovu prehranu. Također je dobra ideja da tata također kontrolira svoju težinu jer su roditelji s prekomjernom težinom povezani s povećanim rizikom od pretilosti kod svoje djece. Mali unos voća i povrća povezan je s malim brojem spermija. Cink, koji se nalazi u mesu, školjkama i mlijeku, selen (brazilski orasi, riba i meso) i vitamin C (naranče, crvena / zelena paprika i krumpir) mogu biti od posebnog značaja za proizvodnju sperme.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!