Prelazak s pelene na kahlicu ili na toalet

Roditelji se za svaku etapu dječjeg razvoja posebno pripremaju, pogotovo roditelji koji imaju samo jedno dijete. Raspituju se, čitaju, uče od prijatelja i rodbine, ali na kraju doma imaju jedno malo biće koje je jedinstveno, posebno, drugačije i koje ne slijedi ništa što piše u knjigama ili što i kako rade njegovi mali rođaci ili prijatelji. A onda dođe vrijeme kada dijete treba naučiti nuždu vršiti na toalet ili na kahlicu. Zapamtite da je svako dijete jedinstveno, da svakom djetetu treba dugi opseg vremena da se privikne i da će se svako dijete na drugačiji način nositi s ovom velikom promjenom.

Po nekim istraživanjima, najbolje je s privikavanjem na kahlicu krenuti nakon 18. mjeseca jer tada djeca već mogu kontrolirati rad mjehura i crijeva – iako je to neka knjiška vodilja, postoje djeca koja su se od pelena odviknula ranije, a postoje i ona koja to urade mnogo kasnije. Kada krenete s odvikavanjem nemojte odustajati jer ćete samo zbuniti dijete. Također ako se i dugo nakon skidanja iz pelena dijete pomokri ili pokaka u gaće – to je sasvim normalno. Najčešće ih “pobjegne” kada su nervozni, uzrujani ili pak uzbuđeni.

Najbitnija riječ koju morate zapamtiti je STRPLJIVOST. Ništa ne ide na silu i ništa ne ide brzo – dajte vašem mališanu vremena da se privikne i nauči živjeti s ovom novom, za njega vrlo velikom, promjenom.

Kada početi privikavati dijete na kahlicu?

  • Kada je dijete svjesno da mu je pelena mokra
  • Kada zna reći da kaka ili piški u pelenu
  • Kada prođene barem sat vremena, a pelena je suha
  • Kada pokazuju interes za kahlicom ili toaletom
  • Kada znaju značenje riječi – kakati i piškiti

Za početak kupite kahlicu ili nastavak za wc školjku – možete s djetetom zajedno birati kako bi dijete samo izabralo neku koja mu se sviđa. Neka vršenje nužde uvijek bude na istom mjestu i neka to mjesto djetetu bude ugodno i poznato. Neka kahlica uvijek bude na vidiku kako bi s vremenom i samo moglo otići piškiti ili kakati. Dajte djetetu vremena da se opusti i dok sjedi na kahlici pričajte s njim ili čitajte mu omiljenu slikovnicu – probajte ga opustiti. Kada se popiški ili pokaka možete ga nagraditi – npr. izradite male medaljice koje će skupljati svaki puta kada obavi nuždu. Osjećat će se posebno i veselit će se odlasku na kahlicu.

Oboružajte se strpljenjem i sretno!

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!