Prestanak dojenja – razvoj osjetila okusa

Beba jede keks

Ponovimo, dojenje i majčino mlijeko je najbolji odabir za vašu tek rođenu djecu. Sve ono što sadrži majčino mlijeko idealno je za zdrav razvoj vaše bebe. No ulaskom u šesti mjesec polako treba razmišljati i o uvođenju krutih namirnica, tj. o dohrani. To ne znači da trebate djetetu ukinuti mlijeko. Bez obzira dojite li ili dijete hranite adaptiranim mliječnim pripravkom, preporuka je da se tako nastavi barem do prve godine djetetovog života. Kako uvesti koju namirnicu i sve o početku dohrane čitajte u našem članku – Kalendar dohrane po mjesecima – kada uvesti dohranu.

Dakle, vaše mlijeko ili adaptirani mliječni pripravak je još uvijek bitan vašem djetetu, no povećanjem aktivnosti djeteta i rastom, bitne su mu i druge namirnice koje ćete postepeno uvoditi. Vrlo je važno da prehrana bude uravnotežena, hranjiva i zdrava jer ćete tako iz svih namirnica izvući ono što je vašem djetetu najpotrebnije za danji razvitak i razvoj. To uključuje raznovrsnu prehranu s puno voća, povrća koji će vašoj bebi osigurati hranjive sastojke za nužni rast u nadolazećim mjesecima.

Kao što smo već prije i napisali, vrlo je bitno da ne žurite s dohranom i iako neke smjernice govore kako se može krenuti i s četiri mjeseca, bilo bi dobro da uspijete isključivo dojiti ili hraniti dijete s adaptiranom mliječnom formulom do šestog mjeseca jer probavni sustav vašeg djeteta još nije dovoljno razvijen za  prestanak dojenja. Što kasnije krenete to će se dijete lakše privikavati na različite okuse, a i kasnije će uživati u raznolikoj hrani. Bilo bi dobro da i vi za vrijeme dojenja konzumirate zdrave, uravnotežene, raznolike i nutritivno vrijedne namirnice kako bi se dijete lakše naviknulo na nove okuse prilikom uvođenja dohrane.

Kada krenete s dohranom, vama i vašem djetetu će iskustvo jedenja na žlicu biti nešto novo, dijete će istraživati nove okuse, teksture i navikavat će se na žvakanje i gutanje. Kako bude raslo tako će namirnice postajati složenije, a vi ćete mu ih nuditi u različitim teksturama, najprije kašasto pa grudasto itd. što djetetu pomaže u razvitku čeljusti i jača mišiće vilice.

Prestanak dojenja je proces koji ne dolazi preko noći. Postupnim uvođenjem krute hrane polako ćete obroke zamjenjivati i dati ćete djetetu vremena da se navikne. Na nove okuse, teksture i namirnice. Imajte na umu da vaše dijete najvjerojatnije neće odmah prihvatiti sve namirnice, no ne očajavajte – pokušajte ponovno i s vremenom će zavoljeti sve što mu servirate. Potrudite se da za hranjenje uzmete dovoljno vremena i da ako je to moguće bude cijela obitelj na okupu kako bi dijete hranjenje doživljavalo na pozitivan način i kako bi mu to za budućnost stvorilo zdrav odnos prema hrani.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!