Pripreme za porođaj

Rodilište

Osim pripreme i prilagodbe cijelog svog života na novonastalu situaciju, potrebno je i odabrati osobu koja će vam biti podrška tijekom poroda. Ako to ne želite, ne morate, ali mnoge mame kažu kako im je bilo lakše jer je uz njih bio njihov partner, najbolja prijateljica ili mama. Većina rodilišta u Hrvatskoj dopušta bilo koga da vam bude pratnja na porodu, ali samo na vaginalnom. Ako dođe do carskog reza ili ste prethodno naručene za carski rez, pratnja ipak nije moguća.

Potpuno je prirodno da budete nervozni prije porođaja, pogotovo ako vam je to prvi puta, no ako je uz vas netko kome vjerujete i koji je uz vas bio uz sve teške i sretne trenutke, osjećat ćete se zaštićenije i lakše. Dobro razmislite koga želite da bude s vama na taj bitan dan i pitajte tu osobu pristaje li ona na to. Razgovarajte i odaberite onoga uz koga ćete se osjećati najopuštenije.

Kako se pripremiti za porođaj?

Postoji nekoliko vrsta poroda, a na vama je da s vašim liječnikom razgovarate i odaberete nešto od mnoštva opcija koje vam se nude. Hoće li to biti prirodni porod, porod u vodi, porod u rodilištu ili carski rez? Morate imati na umu, da što god se dogovorite s vašim liječnikom, može se promijeniti u zadnji tren. Neka rodilišta u Hrvatskoj nude i obilazak prostorija za buduće mame u sklopu tečaja za trudnice gdje sa svojim partnerom možete iz prve ruke saznati sve što vas zanima. Raspitajte se koja rodilišta to nude, ako je to nešto što vas zanima.

Kontrole tijekom trudnoće

Na početku trudnoće ćete se javiti svom liječniku kako bih otišli na prvi pregled i kako bi on vidio kako se razvija plod, čuju li se otkucaji srca i kako bi se dogovorili za ostale preglede. Neki ginekolozi će vas na početku naručivati svaka dva mjeseca, a neki svakih mjesec dana, no kako se trudnoća bude približavala kraju, kada dođete u posljednji mjesec, pregledi će se preseliti u bolnicu koju ste izabrali za porođaj i bit će najvjerojatnije svakih sedam dana, osim ako vam liječnici ne odrede drugačije. U bolnici će liječnici provjeravati vaš krvni tlak, prisutnost šećera i proteina u urinu i najčešće će vas spojiti na CTG kako bi pomoću grafičkog prikaza vidjeli aktivnosti srca vaše bebe. Osim toga, provjeravat će se i položaj bebe, je li okrenuta glavicom prema dolje. Ako beba u 35. tjednu i dalje nije okrenuta glavicom prema dolje, najčešće će vas liječnici pripremati na carski rez. Vrlo su male šanse da se dijete okrene nakon tog perioda kako bi se moglo pravilno smjestiti u porođajni kanal za vaginalni porod.

Vjerujte svojim liječnicima i sestrama jer oni znaju što je najbolje za vas i vašu bebu.

Kako se tijelo priprema za porođaj

Pred sam kraj trudnoće, dijete se spušta u zdjelicu i uskoro je spremno za izlazak. Vaša će maternica manje pritiskati dijafragmu kako bi lakše disali, ali će s druge strane pritiskati mjehur i imat ćete češću potrebu za mokrenjem.

Posljednji tjedan trudnoće će vam se činiti kao vječnost. Znajte da, iako je vaš liječnik odredio termin poroda, to je samo okvirni datum i porođaj može nastupiti i ranije i kasnije. Statistike pokazuju da samo 5% beba se rodi baš na termin poroda. Ako vam je prošao termin poroda, a promjene nema, postoji mogućnost da će vas liječnici poslati na inducirani, tj potpomognuti porod. Razgovarajte i konzultirajte se s vašim liječnikom što to točno znači i nek vas provede kroz sve faze induciranog porođaja.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!