Probiotici u početnoj i prijelaznoj dojenačkoj hrani i hrani za malu djecu

Probiotici su najstariji bioaktivni sastojci koji se dodaju u početnu i prijelaznu dojenačku hranu i hranu za malu djecu. Međunarodne organizacije definirale su ih kao žive mikroorganizme koji kada se daju u odgovarajućim količinama pružaju zdravstvenu korist domaćinu.

Većina probiotičkih proizvoda sadrži definirani i ograničeni popis mikrobnih vrsta koji uglavnom uključuju bakterije mliječne kiseline (LAB) kao što su; Lactobacillus spp. i Bifidobacterium spp., koji se uglavnom smatraju sigurnim. Pojedini  zdravstveni učinci probiotika vrlo su specifični prema vrstama bakterijama i određenim zdravstvenim stanjima. Postoji ogromna količina podataka o specifičnim probiotičkim sojevima praćena velikom raznolikošću rezultata ispitivanja.

U idealnom slučaju, probiotici bi trebali biti fiziološki i genetski okarakterizirani i trebali bi biti u održivom stanju u crijevima nakon prerade proizvoda, uvjeta skladištenja i prolaska kroz želudac i probavni sustav. Osim toga, zdravstveni učinci trebaju se pokazati znanstvenim studijama. Općenito probiotici se široko koriste. Osim kod početne i prijelazne dojenačke hrane, koriste se i u prehrani opće populacije u raznim oblicima, kao sastojak prehrambenih proizvoda, u obliku kapi, kapsula i slično.

Pretpostavlja se da probiotici mogu utjecati na mikrobiotu crijeva kroz suzbijanje i inhibiciju patogena, kao i sprječavanjem adhezije i uspostavljanja tih patogena u crijevima. Nadalje, probiotici mogu imati ulogu u razvoju imunološkog sustava, sintezi važnih prehrambenih elemenata poput vitamina i jačanju integriteta crijevne barijere regulacijom gena uključenih u usku signalizaciju. Za neke probiotičke vrste pokazana su imunomodulatorna svojstva, koja imaju blagotvoran učinak na imunitet i upalne procese.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!