Problemi za vrijeme dojenja

Majka i dijete

Dojenje je dugotrajan proces za koji, kao i za sve, treba puno truda, volje i želje kako bi se postigla ravnoteža između mame i bebe i kako bi sve krenulo onako kako treba. Neke majke odmah na početku uspostave dojenje, a nekima treba duže vrijeme, ponekad i nekoliko tjedana. U cijelom tom procesu hranjenja i zbližavanja majke s djetetom može doći i do određenih problema koji utječu na uspostavu dojenja i koje treba početi rješavati domah na početku. Problemi pri dojenju se mogu nadvladati. Dojenje je zaista vrijedno truda i treba uložiti dodatan napor kako bi se ta ravnoteža između majke i bebe uspostavila.

Osim što dojenje vašoj bebi daje imunitet, sve hranjive sastojke, vitamine, energiju, mnogim majkama pomaže i u regulaciji kilaže koja je otišla gore za vrijeme trudnoće. Jednom kada savladate idealnu tehniku dojenja bit će vam puno lakše i najčešće se dojenje karakterizira kao najpraktičnija opcija jer ne trebate bočice i svu dodatnu opremu. Ali svaka majka odabire ono što misli da je za nju i njezino dijete najbolje.

Dojenje na početku može biti neugodno i bolno i majke zbog toga žele odustati, no ako ste se već odlučile na dojenje budite ustrajne jer će vam se trud na kraju isplatiti. Ako dijete na početku nikako ne može prihvatiti bradavicu ili imate osjećaj da preslabo vuče ili niste sigurni dobiva li dovoljno mlijeka, najbolje je obratiti se patronažnoj sestri koja će vam savjetima i praksom pomoći. Tako dolazimo i do prvog problema uslijed dojenja, a to su bolne bradavice. Bradavice su bolne najčešće jer dijete ih nije naučilo prihvatiti na dobar način ili ne leži u dobrom položaju prilikom dojenja.

Usta moraju biti široko otvorena i beba mora prihvatiti veći dio dojke, a ne samo bradavicu, a brada bi trebala biti tik u dojku. Isprobavajte razne položaje dok sjedite ili ležite i pronađite onaj koji je najudobniji za vas i vašu bebu.

Kandidijaza je drugi problem s kojim se možete susresti za vrijeme dojenja. To je infekcija koja se manifestira tako da se na grudima počnu pojavljivati bijeli tragovi, grudi postaju osjetljive, kao i usta vaše bebe koja osim osjetljivosti imaju i bijele točkice. Rješenje ovog problema je odlazak liječniku kako bi vam prepisao određenu terapiju za liječenje te dosta česte infekcije.

Natečenost grudi je još jedan u nisu problema s kojim se susreće jako puno majki. Nakon poroda grudi često budu natečene jer proizvode jako puno mlijeka. Ako osjetite da je dojka baš jako tvrda i da ju beba ne može prihvatiti probajte se malo izdojiti kako bi omekšali areolu (tamna pigmentirana koža oko bradavice) i time olakšali sebi, ali i vašem djetetu. Pomoći vam može i tuširanje pod toplom vodom i masaža koja će pomoći i olakšati zategnutost i bol u dojci koju osjećate.

Do curenja mlijeka iz dojke dolazi kada su pune mlijeka ili npr. kada vaše dijete plače dolazi do neočekivanog refleksa ispuštanja mlijeka. To se najčešće dešava u prvim tjednima jer se vaše tijelo prilagođava na novonastalu situaciju i na raspored hranjenja vas i vaše bebe. Kada se uspostavi ta neka rutina, curenje će prestati. U drogerijama i dućanima s dječjom opremom možete kupiti jastučiće koje možete staviti u grudnjak ili ispod majice kako bi se upilo mlijeko koje curi.

I posljednji je mastitis ili upala dojke s kojim se nažalost susreće veliki broj žena. Dojka je crvena, bolna i možete se osjećati kao da imate gripu. Malaksalost i povišena temperatura su također znakovi mastitisa. Najbolja terapija je odmaranje i stavljanje obloga kako bi se natečenost smanjila. Također je dobro da bebu hranite na upaljenu dojku kako bi ju beba ispraznila i kako bi se i upala smanjila. Ako kroz nekoliko sati ne primijetite poboljšanje ili se stanje čak i pogorša, obavezno se javite svom liječniku koji će vam najvjerojatnije prepisati antibiotsku terapiju.

 

 

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!