Prvi znakovi trudnoće

Pregled kod ginekologa

Trudnoća je za mnoge majke kažu najljepše razdoblje u životu. Sudjeluju u stvaranju novog života, (najčešće) devet mjeseci nose to maleno biće u sebi i rastu zajedno. Bila ona planirana ili ne, prateći ove prve znakove probudit će se u vama sumnja da se nešto dešava i da je vaše tijelo poprimilo drugo stanje.

Prvi znak kada žene posumnjaju da su trudne je izostanak mjesečnice, tj menstruacije. Ako vam menstruacija kasni, napravite kućni test za trudnoću kako bi bile sigurne radi li se o trudnoći ili ne. Drugi vrlo poznati simptom je jutarnja mučnina, ali ona može potpuno izostati kod nekih trudnica. Može biti samo u vidu nekakve neugode, ali može doći i do svakodnevnog povraćanja. Taj period može nastupiti nakon nekoliko tjedana, a kod nekih žena čak i nekoliko dana nakon začeća. Iako se mučnina najčešće pripisuje jutru, ona može nastupiti u bilo koje doba dana, a može potpuno i izostati.

Ako osjetite da vrlo često morate ići na toalet, a nemate nekih drugih problema kao npr. problemi s mjehurom, to isto može biti jedan znak da ste trudni. Zbog promjene hormona u prva tri mjeseca, možda ćete morati češće koristiti toalet. Jedan od klasičnih simptoma je umor. Veliki osjećaj umora koji će vas pratiti u prvim mjesecima i zbog kojeg će vam se stalno spavati. Ovo je nuspojava povećanja razine progesterona.

Još jedan od znakova trudnoće mogu biti i razlike u okusima nekih do sada vama omiljenih stvari. Npr ako vam odjednom kava ili čaj više ne odgovaraju, a do sada ste ih obožavali i uživali u ispijanju i to može biti jedan od znakova trudnoće. To se događa vrlo brzo nakon začeća uslijed nagle hormonalne promjene. Onaj tamniji krug oko bradavica se zove areola, ako primijetite da se to područje povećalo ili potamnilo, vaš kućni test na trudnoću mogao bi pokazati plus. Kako bi bili sigurni, ako primijetite neke od ovih najčešćih znakova, kupite test na trudnoću i kroz nekoliko minuta saznat ćete jeste li trudni ili ne.

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!