Simbiotici u početnom i prijelaznom dojenačkom mlijeku i hrani za malu djecu

Simbiotici

Simbiotici se pojavljuju kao sastojci  početne i prijelazne dojenačke hrane, kao i hrane za malu djecu. Radi se o određenim kombinacijama probiotika, živih bakterija koje se dodaju u hranu zbog određenih pozitivnih učinaka na probavu i zdravlje dojenčadi i male djece, ali i prebiotika hranjivih tvari za vlastitu crijevnu floru djeteta.

Učinci im mogu biti sinergijski, pogotovo kod dojenčadi i male djece, a neka istraživanja pokazuju naročito dobre učinke kod prevencije razvoja alergija. Početna i prijelazna dječija hrana s dodanim simbioticima, prema najnovijim istraživanjima ima sljedeće pozitivne učinke:

  • podržava normalan rast u dojenčadi s alergijom na kravlje mlijeko
  • modulira crijevnu mikrobiotu
  • sprečava simptome nalik astmi u dojenčadi s atopijskim dermatitisom

Najnovija  istraživanja pokazuju da ako u početnu i prijelaznu dojenačku hranu dodamo simbiotičku kombikaciju kratkolančanih galaktooligosaharida sc-GOS i dugolančani fruktooligosaharidima lc-FOS kao prebiotičke komponente i Bifidobacterium breve M-16V kao probiotičke komponente, vidljiv je značajan učinak na smanjenje učestalosti pojave alergija kao i  poboljšana kolonizacija  dobrih bifidobakterija  kod novorođenčadi rođenih carskim rezom. Novorođenčad rođena carskim rezom inače imaju drugačiju osnovnu crijevnu mikrofloru u odnosu na djecu rođenu vaginalnim porodim. Kod njih simbiotici moduliraju proizvodnju acetata i zakiseljavanje crijeva što prevenira razvoj štetnih mikroorganizama. Ova promatrana fiziološka stanja, opisana kao pokazatelji zdravlja crijeva oponašaju ona koja su opažena kod vaginalno rođene djece.

Ukupno gledajući simbiotici uz prebiotike, probiotike i postbiotike su bioaktivni sastojci koji značajno poboljšavaju kvalitetu početne i prijelazne dojenačke hrane kao i hrane za malu djecu.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!