Spolni odnos nakon trudnoće i poroda

Iako je ovo pitanje na koje mnogi roditelji žele znati odgovor, često im je neugodno o tome razgovarati. Tu smo da odgovorimo na sva najbitnija pitanja, a prvo je – koliko brzo nakon poroda možemo imati spolni odnos?

Iako ne postoji knjiško pravilo koliko treba čekati do prvog spolnog odnosa nakon porođaja, mnogi doktori preporučuju čekanje barem četiri do šest tjedana nakon poroda, bez obzira na način poroda. Rizik od komplikacija nakon poroda najveći je tijekom prva dva tjedna nakon poroda. Morate znati da će čekanje vašem tijelu također dati vremena da se izliječi. Nakon porođaja često možete osjetiti umor, suhoću rodnice, bol i slabu seksualnu želju i to je sve skroz normalno.

Hoće li boljeti?

Hormonske promjene mogu ostaviti vašu vaginu suhom i nježnom, osobito ako dojite. Možda ćete osjetiti bol tijekom spolnog ako se liječite od epiziotomije ili perinealnih suza (porođajna ozljeda koja se može ili ne mora dogoditi za vrijeme porođaja).

Kako ublažiti nelagodu tijekom spolnog odnosa?

Prvo se opustite i nemojte ništa na silu – kada budete spremne, onda je pravo vrijeme. Također si možete olakšati tako da koristite lubrikant. Prije spolnog odnosa možete se okupati u toploj kupki za opuštanje i isprazniti mjehur kako ne biste osjećali dodatni pritisak. Razgovarajte sa svojim partnerom o tome što vam odgovara, a što ne. Odvojite vremena i prepustite se svom partneru. Ako nakon spolnog odnosa budete osjećali jaku bol, javite se svom ginekologu za savjet i obavite pregled kako biste bile sigurne da je sve u redu.

Trebamo li koristiti zaštitu ili kontracepciju?

Iako mnoge teorije govore da žena ne može ostati ponovno trudna dok doji i nema menstruaciju, to i nije 100% točno. Ako je prošlo manje od šest mjeseci nakon poroda i isključivo dojite, a menstruacija se još nije pojavila, dojenje bi moglo ponuditi oko 98 posto zaštite od trudnoće. Međutim, istraživanja sugeriraju da se kontracepcijska učinkovitost dojenja razlikuje.

Kako bi se smanjio rizik od komplikacija u trudnoći i drugih zdravstvenih problema, razna istraživanja predlažu da pričekate najmanje 18 do 24 mjeseca prije pokušaja sljedeće trudnoće. Razgovarajte sa svojim liječnikom kada budete spremni za sljedeću trudnoću.

Što ako me ne zanima spolni odnos?

Intima je više od spolnog odnosa, pogotovo kada se prilagođavate životu s novom bebom. Ako se ne osjećate privlačno ili se bojite da će vas za vrijeme spolnog odnosa boljeti, razgovarajte s partnerom. Dok niste spremni, održavajte intimnost na druge načine. Provedite vrijeme zajedno bez bebe, čak i ako je to samo nekoliko minuta ujutro i nakon što beba ode na spavanje. Potražite druge kako biste bili bliski.

Ako nakon porođaja prođe jako dugo vremena, a vi i dalje nemate želju za nikakvom vrstom intime, budite oprezni i pratite znakovi kako biste znali prepoznati postporođajnu depresiju. Najčešći pokazatelji su: jake promjene raspoloženja, gubitka apetita, jaki umor i nedostatka radosti u životu. Ako mislite da biste mogli imati postporođajnu depresiju, obratite se svom liječniku. Brzo liječenje može ubrzati oporavak.

Povremeno šaljemo obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite i vi među onima koji će dobiti naše newslettere!