Što bi trebali znati o carskom rezu

Carski rez

Carski rez – jedan od načina porođaja koji se danas odrađuje rutinski i beba na svijet dolazi operacijom. Carskim rezom rađaju žene kojima je to preporučio liječnik, a postoji i opcija da na se odlučite samostalno na carski rez i odlučite se za takav način poroda na vlastiti zahtjev. Liječnik će vam preporučiti ovaj način poroda ako npr. ste već rodile na carski rez, ako imate problema s tlakom ili gestacijskim dijabetesom ili u slučaju višestrukih porođaja. Ovo su samo neki od primjera. Bez obzira koji razlog bio, liječnik će to odlučiti za vaše i djetetovo dobro i kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Jeste li znali da je naziv “Carski rez” došao od poznatog generala Julija Cezara jer je on, prema legendi, izrezan iz tijela majke Aurelije.

Kako se odvija carski rez?

Do operacije dolazi prije početka trudova, kada se trbušni zid i maternica otvaraju liječničkim rezom. Žena se anestezira od struka na dolje, no postoje slučajevi, pogotovo hitni kada može doći i do opće, tj. kompletne anestezije. U prvom slučaju, vi ste svjesni trenutka kada vaša beba dolazi na svijet, ali ne osjećate bolove kao druge majke pri vaginalnom porodu. U slučaju carskog reza, gotovo niti jedna bolnica ne dopušta pratnju. Prije samog zahvata konzultirajte se s rodilištem koje ste odabrali kako bi ih pitali sve što vas zanima i raspitali se u vezi pratnje.

Cijeli proces carskog reza, u prosjeku, traje oko sat vremena, a nakon toga slijedi oporavak. Kada je operacija gotova, dobit ćete dijete na kožu jer je to najbolji način zbližavanja majke s djetetom i liječnici će vas, ako je sve prošlo u redu, uputiti na dojenje. Pokazat će vam kako se to radi, ako do sada niste imali iskustava. Primalje i liječnici će vam pomoći da se namjestite u najudobniji položaj kako bi prvo iskustvo dojenja prošlo, za vas i bebu, najudobnije.

Ako je operacija prošla u uredu, po planu, liječnici će vas najvjerojatnije pustiti doma nakon 3-5 dana. Ovisno o rodilištu i ovisno o oporavku vas i bebe. Mnoge majke, pogotovo one koje su iskusile i vaginalni porod i carski rez, kako im je oporavak nakon carskog reza bio duži i teži, no to nije pravilo. Regeneracija obično traje šest tjedana, nešto duže nego kod vaginalnog poroda.

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!