Što pokazuje težina djeteta?

Visoka beba

Prvo što vam doktor ili primalja kažu pri porodu, osim da je sve prošlo uredu, je koliko je vaše dijete dugačko i teško. Ginekolog po raznim mjerenjima na posljednjem pregledu može otprilike odrediti porođajnu težinu djeteta, no nemojte se isključivo voditi time. Daljnja težina bebe, tj bebe koja raste i razvija se, pokazuje koliko dobro vaša beba napreduje i zato je vrlo važno težinu pratiti u prvih nekoliko mjeseci. Na prvom pregledu kod pedijatra, sestra ili doktor će prvo izmjeriti težinu i dužinu djeteta kako bi vidjeli što se promijenilo od izlaska iz bolnice, od kojeg do prvog pregleda prođe otprilike mjesec dana.

Bebe se najčešće rode s porođajnom težinom između dvije i pet kilograma, a vaša visina i građa i visina i građa vašeg partnera su jedni od utjecaja koliko će vaša beba pri rođenju biti teška. Sve bebe nakon porođaja izgube na težini i to najčešće nekih deset posto. Kroz prve dane dok budete uspostavljali dojenje i kada se beba navikne na ritual hranjenja, težina će početi rasti – za to treba otprilike deset dana.

ISPROBAJTE NAŠ ALAT – IZRAČUN VISINE I TEŽINE DJETETA OD 0 DO 36 MJESECI STAROSTI

 

Rast djeteta se mjeri grafikonom (tablicom) rasta koji je prikaz rasta beba, dojenčadi i djece s obzirom na dob, dužinu (odnosno visinu), težinu i opseg glave. Grafikoni pomažu liječnicima, pedijatrima da prate napredak djeteta i da bilježe njegov rast. Različiti su grafički prikazi za djevojčice i dječake, za novorođenčad i za stariju djecu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je postavila standarde rasta kojih se drže i liječnici u Hrvatskoj. Oni pokazuju rast beba, djece u prvih pet godina života. Pomoću tih grafikona, liječnik, odnosno pedijatar može usporediti vaše dijete s njegovim ili njezinim vršnjacima. Sve o grafikonima rasta i kako ih tumačiti pročitajte u našem članku – Grafikoni rasta – što nam govore i kako ih pročitati?

Kada beba počne dobivati na težini, nakon onog početnog gubljenja, trebala bi dobivati od otprilike 170 do 220 g tjedno. Do djetetovog šestog mjeseca, težina će se najvjerojatnije udvostručiti, u odnosu na onu pri porođaju. Težina će kroz mjesece varirati, no ono što je najbitnije da dijete ne bude u padu težine – u tom slučaju, obavezno se javite svom pedijatru kako biste se s njim konzultirali o daljnjim koracima.

 

Povremeno ćemo slati obavijesti o novostima s portala, korisnim savjetima i pogodnostima. Budite među prvima koji će to saznati!